Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Recepţie la Palatul Cotroceni de Ziua Europei
Cu prilejul Zilei Europei a avut loc luni, 9 mai, o recepţie la Palatul Cotroceni. Între invitaţi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, au fost prezenţi înalţi demnitari de stat, reprezentanţi ai cultelor religioase, ambasadori şi delegaţi ai misiunilor diplomatice, precum şi alţi oaspeţi. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a fost o delegaţie condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În deschiderea evenimentului dedicat Zilei Europei, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a rostit un discurs prin care a reamintit idealurile care i-au inspirat pe fondatorii Uniunii Europene să construiască o Europă unită. Preşedintele României a menţionat că, astăzi, Uniunea Europeană este supusă la diferite provocări vizibile, însă, dincolo de acestea, „printre marile amenințări la adresa proiectului european se numără neîncrederea, resemnarea, scepticismul și lipsa de solidaritate”.
„Astăzi, în fața acestor pericole și provocări, Europa noastră are nevoie de un efort creator reînnoit, de o reconectare la rezultatele și oportunitățile pe care construcția comună le oferă. Faptul că astăzi trăim într-o lume liberă, a unității în diversitate, a șanselor egale și a valorilor democratice nu se poate disocia de existența Uniunii Europene. Însuși dezideratul de a fi stat membru al Uniunii Europene a condus România și societatea românească spre progres, mai repede și mai durabil decât ar fi reușit poate generații întregi singure. Și, mai ales, a deschis noi posibilități și orizonturi și a conectat România definitiv la un set de valori. În plus, avantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană se resimt pozitiv în viaţa fiecăruia dintre noi, fie că ne referim la libera circulaţie a persoanelor, fie la oportunităţile economice sau de educaţie. Tocmai de aceea Uniunea Europeană este atât de valoroasă pentru noi. Astfel înţelegem să fim promotori deschişi ai proiectului european”, a precizat preşedintele României.
Peste trei ani, România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat necesitatea dezvoltării profilului de stat membru al Uniunii. Un bun moment pentru a demonstra că România a învăţat lecțiile apartenenței la Uniunea Europeană, a mai spus preşedintele României, sunt alegerile locale. „Corupția și prosperitatea nu au loc împreună. Iar prosperitate fără sănătate nu există. Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar, cu implicații serioase asupra vieţii românilor. (...) România va trebui să arate în practică zi de zi că este un stat european, inclusiv în modul în care funcționează sistemele sale publice și în care instituțiile se raportează la cetățeni și îi servesc.”
Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, şi arhim. Irineu Dogaru, slujitor la biserica din incinta Palatului Cotroceni.