Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rechizite pentru şcolarii din centrele sociale
Peste 300 de copii, ocrotiţi în 19 centre sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi ale Asociaţiei Filantropia Ortodoxă, din judeţele Alba şi Mureş, au primit rechizite noi. Demersul este un semn de încurajare pentru şcolari la început de an, dar şi un exemplu, deoarece este necesară şi contribuţia comunităţii.
Rechizitele oferite elevilor, în valoare de 6.000 de lei, constau în caiete pentru toate tipurile de materii, blocuri de desen, acuarele, seturi de carioci şi pixuri, stilouri şi rezerve pentru stilouri, creioane pentru toate întrebuinţările, coperte pentru caiete şi cărţi, penare, radiere, truse de geometrie, pastă corectoare, rigle şi ghiozdane. "Paşaport pentru Succes" Aceste rechizite nu acoperă însă toate nevoile pe care un copil le are la începutul anului şcolar, costurile fiind foarte mari, mai ales în această perioadă de criză. Demersul este, pe de o parte, un semn de încurajare pentru şcolari la începutul anului de învăţământ, dar şi un exemplu, întrucât alături de efortul fiecărui preot şi asistent social care se ocupă de aceste centre sociale, e necesară şi contribuţia comunităţii şi a tuturor celor care conştientizăm importanţa asigurării unor condiţii bune de educaţie pentru generaţia tânără, ce trebuie ocrotită. Acţiunea are loc în cadrul proiectului "Paşaport pentru Succes", derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului "Facilitatea de Tranziţie: Integrarea în societate a tinerilor aparţinând minorităţilor şi grupurilor dezavantajate". Programe pentru 337 de copii din 19 centre Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia derulează proiectul "Paşaport pentru Succes" în judeţele Alba şi Mureş, din 22 ianuarie 2010. Partener în cadrul proiectului este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Scopul său este creşterea capacităţii sectorului non-profit în general şi a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în special, de a furniza servicii corespunzătoare pentru copii şi tineri aparţinând minorităţilor şi grupurilor dezavantajate, care să conducă la creşterea implicării sociale a acestora către o societate mai bună. Sunt furnizate programe de dezvoltare personală - tabere, drumeţii, grupuri de dezvoltare, evenimente sociale - pentru 337 de copii şi tineri ocrotiţi în 19 centre sociale din judeţele Alba şi Mureş. În cadrul centrelor, 95 de persoane beneficiază de formare în domeniul dezvoltării copiilor şi tinerilor. În prezent, este elaborat un "Manual de lucru" care se va distribui în cele 19 centre sociale din judeţele Alba şi Mureş, precum şi la nivelul altor ONG-uri din ţară. Proiectul propune o abordare diferită a educaţiei non-formale, respectiv educaţia prin joc şi provocare, combinând creativ distracţia cu învăţarea, prin întâlniri de grup, tabere, drumeţii, în vederea dezvoltării personale a copiilor şi tinerilor ocrotiţi în centrele sociale.