De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Recital la Braşov dedicat mamei creştine
Prin colaborarea dintre Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Braşov şi Asociaţia „Suflet Transilvan“, s-a organizat joi, 7 martie, la Casa de Cultură a Studenţilor din oraşul de sub Tâmpa un amplu recital de muzică şi poezie. Versurile poetului Grigore Vieru au fost recitate şi cântate de întreaga sală, iar tinerii au acompaniat cu mai multe instrumente muzicale.
Recitalul a fost intitulat „Mamă, tu eşti patria mea!“ şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din partea credincioşilor braşoveni. Au participat la manifestările cultural-artistice protopopul de Braşov, părintele Dănuţ-Gheorghe Benga, şi pr. prof. dr. Ovidiu Moceanu, care a şi susţinut o prelegere cu tema „Mama în opera lui Grigore Vieru“. Particularitatea evenimentului a constat în participarea activă a publicului, ajutat de proiecţia versurilor pe un ecran de mari dimensiuni. Pe lângă versurile marelui poet Grigore Vieru, foarte multe cântece patriotice au răsunat în sala Casei de Cultură a Studenţilor din cetatea Braşovului. Foarte mulţi tineri cu dragoste faţă de poezie şi faţă de arta muzicală, dar şi cu mult respect faţă de fiinţele care le-au dat viaţă, au urcat pe scenă şi au cântat şi acompaniat cu felurite instrumente muzicale. Un grup de tineri din Săcele, coordonaţi de părintele Costin Butnar, reprezentantul Asociaţiei „Suflet Transilvan“, au încântat spectatorii cu cele patru piese interpretate cu măiestrie.
„O seară de suflet“
Versurile lui Grigore Vieru au fost alese în mod special pentru seara de la Braşov, deoarece opera poetului este presărată constant de elogii la adresa mamei. Atmosfera creată la recital de versurile lui Grigore Vieru, dar şi cântecele patriotice au sensibilizat audienţa.
„A fost o seară de suflet, deoarece oamenii au cântat cu noi şi s-au emoţionat la fiecare vers prin care mamele noastre sunt elogiate. Am dorit să ne cinstim mamele într-o atmosferă deosebită, creştinească, dar şi într-un cadru special, fiind inspiraţi de conceptul de «Liturghie după Liturghie». Credem că acest recital a fost o reuşită şi că ziua femeii a fost sărbătorită de noi aşa cum ne cere statutul de creştini ortodocşi“, ne-a spus părintele Costin Butnar. Colaborarea între ASCOR Braşov şi Asociaţia „Suflet Transilvan“ va continua şi în perioada Postului Mare, când se va organiza o serie de conferinţe duhovniceşti, puse sub egida „Poezia închisorilor“.