Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Recunoaştere academică pentru poetul Adam Puslojic
Joi, 24 octombrie, în Aula Magna a Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, a avut loc festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Adam Puslojic, poet sârb şi traducător literar, membru de onoare al Academiei Române din anul 1995, membru activ al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Serbia, creatorul curentului poetic de avangardă numit clocotrist.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, a conducerii Senatului Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, a autorităţilor judeţene, a numeroşi profesori şi preoţi din localitate, reprezentanţi ai vieţii culturale reşiţene, precum şi de prezenţa multor studenţi şi iubitori de poezie din Reşiţa. De asemenea, evenimentul a fost împodobit de prezenţa corului Secţiei de Teologie din Caransebeş, condus de pr. Gheorghe Tistu.
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a precizat: „Am participat la o mare festivitate, la o bucurie culturală şi spirituală, pentru Episcopia Caransebeşului, pentru Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa. Trăim împreună un banchet spiritual şi credem că maestrul academician Adam Puslojic rămâne pe mai departe un iubitor al românilor, pentru că a scris foarte multe poezii şi în limba română şi elogiază poeţii români şi mai ales elogiază pe marele poet şi prietenul său Nichita Stănescu. Ne bucurăm aşadar că Universitatea «Eftimie Murgu», doamna rector Doina Frunzăverde, senatul universităţii au avut această iniţiativă de a-l invita pe maestru Adam Puslojic şi de a face parte de acum înainte din familia academică reşiţeană“.
„Astăzi la Reşiţa sunt un om deplin şi sunt foarte mândru de acest titlu de onoare Doctor Honoris Causa, la Universitatea «Eftimie Murgu». Când am intrat în Academia Română acum 20 de ani, am fost cel mai tânăr academician. Îmi pare rău că şi azi sunt cel mai tânăr, eu «moşul» Adam. Dar iată că parcă ieri a fost 15 decembrie 1983 când m-am despărţit de marele meu savant, frate Nichita Stănescu la a cărui înmormântare m-am adresat aşa: Iartă-ne, frate Nichita, că încă mai suntem. Astăzi m-am gândit ce repede au trecut cei 30 de ani fără Nichita, dar ce greutate au anii din viaţa lui, cu atâtea volume nemuritoare începând cu «Sensul iubirii» şi «Dreptul la timp» până la «Oase plângând», ultimul volum publicat în timpul vieţii lui Nichita Stănescu, pe care l-am şi tradus, iar până în prezent am tradus 12 volume ale marelui poet“, a precizat Adam Puslojic, poet sârb şi traducător literar.
Programul manifestărilor prilejuite de ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a debutat miercuri, 23 octombrie, cu expoziţia grafică „Nichita Stănescu“, care a fost deschisă în holul universităţii. Aceasta a fost urmată de lansarea unui volum purtând semnătura lui Adam Puslojic, care a avut loc în amfiteatrul forului universitar.