La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Recunoaştere pentru promovarea valorilor creştine
Iuliana Mateescu, iniţiatoarea şi creatoarea filmelor documentare închinate arhimandritului Ioan de la Hurezi şi doamnei Maria Brâncoveanu, a primit ieri, 18 decembrie, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“ din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Evenimentul festiv a avut loc în Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc. Distincţia a fost acordată doamnei Iuliana Mateescu, preşedintele Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti“, în semn de preţuire şi binecuvântare pentru realizarea filmelor documentare „Un chip de lumină - arhimandritul Ioan, stareţ al Mănăstirii Hurezi“, închinat ispravnicului sau supraveghetorului celei mai mari ctitorii brâncoveneşti, şi „Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia“, film portret închinat Doamnei Maria Brâncoveanu.
După acordarea distincţiei, Preafericirea Sa a subliniat importanţa implicării laicatului în promovarea şi evidenţierea personalităţilor şi valorilor creştine şi a îndemnat la realizarea de noi filme documentare, întrucât în următorii doi ani vor fi omagiate personalităţi duhovniceşti din parohii şi mănăstiri, dar şi mari păstori de suflete, precum Sfântul Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, de la a cărui moarte martirică se împlinesc, în 2016, 300 de ani. „Noi vă mulţumim încă o dată şi vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu ca să continuaţi această lucrare, pentru că avem intenţia ca, în viitor, să trecem în rândul sfinţilor din calendar şi unele doamne şi domniţe, adică principese, care au contribuit la construirea de biserici, la promovarea operelor social-filantropice, culturale şi educaţionale în poporul român. Există în poporul român soţii de domnitori care au construit şi ctitorit biserici, precum doamna Maria Brâncoveanu, care a construit Biserica «Sfântul Nicolae»-Dintr-o Zi într-o formă mai nouă, pentru că înainte era una de lemn, dar şi Mănăstirea Surpatele, care are o frumuseţe artistică deosebită, mobilierul bisericesc, podoabele, obiectele de cult de acolo fiind rar întâlnite“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Distincţia reprezintă, în primul rând, un mare dar de la Dumnezeu pentru că, după doi ani de muncă, am înţeles că niciodată Dumnezeu nu lasă nerăsplătite efortul şi jertfa, mai ales când vorbim despre astfel de proiecte care aduc la lumină oameni care au avut o viaţă sfântă şi pe care noi aşteptăm să-i cunoaştem şi, într-o bună zi, să ne închinăm lor, ca sfinţi. De asemenea, distincţia pe care am primit-o este o mare bucurie, una chiar copleşitoare, pentru că nu m-am aşteptat. Este poate cea mai mare bucurie şi împlinire pentru că am dus la bun sfârşit două proiecte foarte grele: filmul despre Ioan arhimandritul de la Hurezi şi filmul despre Maria, marea doamnă a toată Ungrovlahia. Aceste două filme le închin neamului nostru românesc şi îmi doresc din tot sufletul ca generaţiile ce vor creşte pe lângă noi să poată şti cine am fost noi, cine suntem şi încotro mergem. Consider că aceste două filme vorbesc despre modele care au vieţuit până astăzi, pentru ca noi să vedem că există un mod de a trăi care ne duce în veşnicie“, a mărturisit Iuliana Mateescu, preşedintele Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti“.