Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Recunoştinţa adusă eroilor, un act de cult şi de cultură
Membrii Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR) „Alexandru Ioan Cuza“ s-au întrunit ieri, 7 noiembrie, la Palatul Patriarhiei. Toate cadrele militare prezente au primit, cu acest prilej, Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Evenimentul a debutat prin oficierea unei slujbe de Te Deum de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei, în prezenţa primarului Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a urat bun venit primarului Neculai Onţanu şi cadrelor militare în rezervă şi în retragere, i-a felicitat pentru activitatea desfăşurată, apoi a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Astăzi s-au întrunit două instituţii care au cea mai mare credibilitate în rândul poporului român şi aceasta pentru că au în comun jertfelnicia pentru credinţă şi patrie, pentru valorile noastre creştine bimilenare şi pentru că au ştiut să apere pământul ţării stropit cu sângele eroilor. Această misiune comună, deşi diferită în sensul distincţiei dintre spiritual şi militar, este un semn de binecuvântare pentru poporul român şi pentru instituţiile care cooperează pentru binele comun al societăţii noastre actuale. Din punct de vedere spiritual, Sfântul Constantin cel Mare ne arată orientarea sănătoasă în societate, şi anume ca Biserica să se roage pentru Armată şi Armata să apere credinţa şi bunurile materiale şi spirituale ale unui popor. În mod deosebit, cultul eroilor nu este un simplu act de cult, ci este şi un act de cultură. Noi când arătăm recunoştinţă eroilor neamului săvârşim deodată un act de cult ca pomenire, dar şi un act de cultură a demnităţii şi identităţii noastre româneşti“, a arătat Preafericirea Sa.
Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a ţinut o alocuţiune în care a subliniat legătura strânsă dintre Biserică şi Armată. „Între Biserică şi Armată este o puternică legătură şi, după cum am văzut întotdeauna, în cadrul slujbelor, Biserica noastră se roagă pentru credincioasa şi întru Hristos armată. Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere «Alexandru Ioan Cuza» este cea mai reprezentativă organizaţie a Rezervei Armatei române“, a spus primarul Neculai Onţanu.
Generalul Mihai Iliescu, preşedintele ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza“, i-a oferit Patriarhului României Emblema de onoare a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, prezentând un scurt istoric al asociaţiei. „ANCMRR este o structură asociativă, constituită prin liberul consimţământ al cadrelor militare în rezervă şi în retragere provenite din Ministerul Apărării Naţionale. ANCMRR are structuri în toate cele 41 de judeţe ale României şi în sectoarele Capitalei. Asociaţia funcţionează sub patronajul preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate, şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind preşedinte de onoare al ANCMRR. Avem o colaborare fructuoasă, tradiţională cu Biserica Ortodoxă Română, bucurându-ne de prezenţa reprezentanţilor Bisericii la principalele activităţi pe care le întreprindem. Ca militari şi buni creştini, recunoaştem că datorăm totul părinţilor noştri, Bisericii, şcolii, ţării şi Bunului Dumnezeu“, a arătat Mihai Iliescu, preşedintele ANCMRR. Toate cadrele militare prezente au primit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.