De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Recunoștință adusă ostașilor neamului la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” Brusturi
De Înălțarea Domnului, care este și Ziua Națională a Eroilor, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele acestora din țară și străinătate. La Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” Brusturi, din județul Neamț, s-au desfășurat mai multe evenimente în cinstea eroilor. A fost inaugurat, de asemenea, un muzeu dedicat acestora.
De sărbătoarea Înălțării Domnului, care este și Ziua Națională a Eroilor, în toate bisericile din țară și străinătate s-a făcut pomenirea celor căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca în ziua praznicului Înălțării Domnului să fie pomeniți și eroii neamului românesc, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul lor suprem.
În cinstea lor, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Poiana- Brusturi s-au desfășurat câteva activități care au comemorat eroii căzuți pe frontul de luptă în acea zonă, acum 80 de ani. Aici a fost ridicat un memorial-muzeu care adăpostește obiectele militare și personale care au aparținut ostașilor căzuți într-o singură noapte. Slujba de binecuvântare a acestor lucrări a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Puțin cât de puțin, locul acesta s-a transformat într-unul de aducere aminte pentru ceea ce s-a întâmplat și o chemare pentru cei care au urechi de auzit: să înțeleagă că războiul, oricum ar fi el, e un lucru rău. Războiul pornește atunci când omul nu-L mai are pe Dumnezeu. Cauza războiului, în adâncime, este lupta omului împotriva lui Dumnezeu, împotriva rânduielilor Lui. Locul acesta este de cinstire pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, loc de aducere aminte și de luare aminte. Părinte stareț, împreună cu obștea, să vă împliniți aici rugăciunea de seară, de dimineață, de la miezul nopții, Sfintele Liturghii și să-i pomeniți. Mi-ați arătat o listă cu 700 de nume, la care mai aveți de muncă împreună cu militarii și, la Sfânta Proscomidie, să-i pomeniți. Și dumneavoastră, iubiți credincioși, să iubiți sfintele mănăstiri, să păstrați în satele dumneavoastră, parohiile dumneavoastră, memoria eroilor de altădată”, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Pentru munca depusă în Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, starețul Siluan Antoci a fost hirotesit arhimandrit. „În primul rând aduc mulțumire lui Dumnezeu, Care ne-a vrednicit să ajungem în această sfântă zi de sărbătoare, să comemorăm pe cei 14.000 de soldați, cu nume și fără nume, care au rămas în această vale acum 80 de ani. Cel mai tânăr avea 17 ani și cel mai în vârstă era, să zicem, de 30 de ani. Ne-au așteptat 80 de ani. Și pentru noi, și pentru ei, bucuria este deplină astăzi, că le aducem recunoștință pentru jertfa lor supremă, pentru ceea ce au făcut ei pentru noi, pentru că viața noastră este viața lor”, a mărturisit părintele stareț Siluan Antoci.
Din partea Armatei Române, la eveniment au participat col. ing. Gabriel Kicsi și efective militare de la Baza 3 Logistică „Zargidava” din Roman, cap. (r) Dumitru Florea, militar rănit în Afganistan, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Suceava, mr. (r) Ioan Botezatu, prim-vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor - filiala județeană Neamț.
Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi a fost înființat drept schit în 1992, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007. Ansamblul monahal a fost construit pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte. Bătălia din zona Culmii Pleșului (Târgu Neamț - Răucești - Oglinzi - Valea Culeșei - Poiana Groși - Mănăstirea Neamț - Nemțișor - Lunca-Vânători Neamț) a fost una dintre cele mai sângeroase lupte din Al Doilea Război Mondial.