Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Recunoștință pentru femei la Centrul eparhial din Roman
Miercuri, 8 martie, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a felicitat angajatele care se ostenesc la diferite sectoare de activitate ale Centrului eparhial Roman și în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” Roman.
Evenimentul, desfășurat în Sala „Sfântul Ierarh Dosoftei”, a fost înfrumusețat de prezența elevilor de la clasa pregătitoare a Școlii Mușatinii din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec”, care, în prezența ierarhului, a preoților din administrația eparhială și a angajatelor celor două instituții, au prezentat un program artistic, recitând poezii și interpretând cântece dedicate femeii, sub coordonarea învățătoarei Georgeta Dumitru.
În deschiderea întâlnirii, părintele secretar eparhial Ciprian Ioan Ignat, moderatorul întâlnirii, a vorbit despre rolul mamei creștine în societate și în viața de familie, subliniind vocația de mamă a femeii, dar și despre Maica Domnului ca model de viețuire creștină în contextul timpurilor actuale. Apoi, a prezentat volumul de poezii „Copii, iubiți-vă mamele!”, apărut sub semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ca dar închinat mamei creștine în contextul acestei sărbători.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat tuturor doamnelor prezente un cuvânt de apreciere pentru activitatea pe care fiecare o desfășoară la locul de muncă, îndemnând la cinstirea mamei și la recunoștința față de rolul pe care aceasta îl are în nașterea și viața fiecărei persoane umane.
„Este o tradiție să ne întâlnim astăzi, de 8 Martie, la Centrul eparhial. Deși copiii au realizat acest spectacol, recitând și cântând atât de frumos, ei aflându-se în inima mamelor și educatorilor lor, accentul sărbătorii de astăzi este așezat pe cinstirea mamei care se bucură de pruncii ei, care au crescut în brațele mâinilor ei, ca și Iisus în brațele Maicii Domnului. Nu știu dacă o mamă își mai amintește ce fel de cuvinte a spus pruncului când l-a născut, aceasta fiind o legătură pe care noi nu o pricepem cu mintea noastră limitată, acea legătură fiind legătura cu Dumnezeu, pe care noi nu o putem măsura cu nici una dintre unitățile noastre de măsurare. Atunci când familia este mai încercată de greutățile vieții, ea trebuie mai mult să lupte și să nădăjduiască în Dumnezeu. Să nu uităm niciodată persoana mamei, care de-a lungul istoriei a născut pe sfinți, a născut genii sau eroi, să nu o uităm pe cea din care descindem, care ne-a dat viață și căreia trebuie să-i fim recunoscători. Vă mulțumesc pentru faptul că astăzi suntem împreună!”
La final, monahia Dionisia Șchiopu, directorul educațional al fundației, a adresat în numele cadrelor didactice mulțumiri Înaltpreasfinției Sale pentru purtarea de grijă și implicarea în buna coordonare a activităților educaționale ale acestei instituții.