Vineri, 22 noiembrie, la Onești, s-a desfășurat conferința intitulată „Dependența digitală”. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Onești și găzduit de Biblioteca Municipală „Radu R
Recunoștință pentru mărturisirea credinței
După săvârșirea Sfintei Liturghii de hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat câștigătorii concursurilor organizate de Patriarhia Română: „Unirea: libertate și unitate” și „Icoana ortodoxă - lumina credinței”. La aceste momente au participat ierarhi, preoți consilieri patriarhali, consilieri eparhiali ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentanți ai instituțiilor statului.
Sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale a continuat, după săvârșirea Sfintei Liturghii, cu festivitatea de premiere a celor 42 de copii și îndrumătorii lor, care au câștigat etapa eparhială a Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”. După oferirea darurilor pe podiumul Altarului de vară al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe copiii participanți și pe preoții și profesorii de religie coordonatori, care au depus eforturi pentru formarea lor spirituală și intelectuală. De asemenea, a mulțumit și instituțiilor de stat și tuturor ostenitorilor care au contribuit la organizarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale.
Vernisajul expoziției „Icoana ortodoxă - lumina credinței”
Evenimentele festive de pe Colina Patriarhiei au continuat în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, unde a avut loc vernisajul expoziției „Icoana ortodoxă - lumina credinței” și premierea câștigătorilor celei de-a 7-a ediții a Concursului național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”. Tematica din acest an a concursului a fost „Iconografia Sfinților Români”. „Printre obiectivele concursului au fost păstrarea tradiției cultural-religioase, afirmarea și promovarea pictorilor iconari ca mărturisitori ai unității de credință și de neam, familiarizarea publicului cu frumusețea și profunzimea artei religioase de factură bizantină și mai ales dezvoltarea iconografiei sfinților români. Prin această manifestare se încununează efortul susținut al iconarilor și dorința Bisericii de a promova și valorifica acest act autentic mărturisitor”, a spus Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal al Sectorului cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, în cadrul vernisajului expoziției de la Palatul Patriarhiei.
După premiere, Patriarhul României i-a felicitat și apreciat pe pictorii câștigători, reliefând rolul iconografiei în păstarea dreptei credințe. „Este foarte important ce mesaj transmitem prin iconografie. Așa cum învață Biserica, noi trebuie să transmitem credința creștină și, în același timp, să transmitem frumusețea, slava lui Dumnezeu, de care se bucură îngerii și sfinții în ceruri. Această frumusețe este una negrăită, inexprimabilă și de aceea este prezentată oarecum în iconografia bizantină întotdeauna pe un fond auriu, simbol al luminii celei necreate, slavei veșnice a lui Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Câștigătorii locurilor I, Bogdan Gheorghe Verdeș (secțiunea frescă) și George Rășcanu (secțiunea pictură pe lemn), vor avea posibilitatea să organizeze o expoziție de icoane în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în toamna anului 2018. Expoziția vernisată ieri poate fi vizitată până la finalul acestei luni.
La secțiunea frescă, locul II a fost obținut de Ionel Haraga, iar locul III de Traian Scorța. La secțiunea pictură pe lemn, locul II a revenit lui Bogdan Verdeș, iar locul III lui Andrei Bogdan Haraga.
Film documentar despre concursul „Unirea: libertate și unitate”
În ajunul sărbătorii Catedralei Patriarhale, duminică, 20 mai, copiii și însoțitorii lor au vizionat în Aula „Iustin Patriarhul”, a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”, filmul „Concursul național cultural-artistic «Unirea: libertate și unitate»”, realizat de TRINITAS TV.
La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de binecuvântare, Preasfinția Sa a apreciat efortul participanților, evidențiind colaborarea parohiilor cu centrele de cateheză, unitățile de învățământ și alte asociații pentru copii. „Fiecare efort în parte trebuie lăudat, de la primul premiant până la ultimul participant, pentru că toți au renunțat la joacă și alte preocupări ca să se angajeze în acest concurs. Scopul competiției, ca de altfel al oricărui concurs promovat de Patriarhia Română și de eparhiile din țară, este de a încuraja creativitatea copiilor și tinerilor, curajul de a se exprima liberi, dincolo de orice constrângere disciplinară sau ideologică”, a spus Preasfinția Sa.