La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Recunoștință pentru unul dintre ctitorii Mănăstirii Dintr‑un Lemn
Mănăstirea Dintr-un Lemn, județul Vâlcea, a găzduit sâmbătă, 9 iulie, un eveniment cultural deosebit, la care a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Cu această ocazie, a fost dezvelit bustul generalului Paul Teodorescu, cel de al treilea ctitor al aşezământului monahal.
După ceremonie, Iulian Chifu, consilier de stat, a transmis mesajul lui Nicolae Ionel Ciucă, prim-ministru al României. „Nu întâmplător avem la Mănăstirea Dintr-un Lemn această unitate, coerență, coeziune și legătură dintre Biserică și Armată, pentru că văzduhul și apele deschise sunt spațiile în care Dumnezeu este alături. Această comuniune este binefăcută la Mănăstirea Dintr-un Lemn, și aștept ca și acest semnal să fie o chemare pentru toți românii, să vină și să viziteze acest edificiu”, a transmis prim-ministrul României.
În continuare, general-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, a prezentat personalitatea generalului Paul Teodorescu.
Generalul Paul Teodorescu, personalitate marcantă a Armatei României din perioada interbelică, este considerat, alături de Matei Basarab și Șerban Cantacuzino, al treilea ctitor al așezământului monahal, așezământ în a cărui restaurare s-a implicat direct, în perioada în care ocupa funcția de subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naționale și titular la Ministerul Aerului și Marinei, motiv pentru care mănăstirea a fost declarată din anul 1939 „Mănăstirea aviatorilor și marinarilor”. La lucrările de restaurare au participat, alături de militari din forțele aeriene și marină, și militari ai Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul”, al cărui comandant a fost timp de patru ani.