Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Regina Ana a fost înmormântată la Curtea de Argeș
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit sâmbătă, 13 august, un Trisaghion la catafalcul unde a fost depus trupul neînsuflețit al Reginei Ana. Momentul de rugăciune a avut loc în Sala Tronului a Palatului Regal din București, în prezența membrilor Familiei Regale, dar și a reprezentanților altor Case Regale din Europa. După-amiază, regina a fost înmormântată în noua Necropolă Regală de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.
Împreună cu Patriarhul României, la Palatul Regal au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. În continuare, sicriul Reginei Ana a fost purtat pe umeri de militarii din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” și așezat pe catafalcul din fața Palatului Regal. Aici, a fost oficiată o slujbă religioasă catolică de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Robu, Mitropolit romano-catolic de Bucureşti. Ceremonia funerară din fața Palatului Regal a avut loc în prezența Familiei Regale, a Prim-ministrului României și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost transportat spre noua catedrală de la Curtea de Argeș, unde regina a fost înmormântată.
La noua Catedrală Arhiepiscopală și Necropolă Regală, slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon și de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Eparhia Argeșului și Muscelului. „Cortegiul funerar a trecut prin localitățile argeșene Topoloveni, Ștefănești și Pitești, în care s-a redus viteza pentru ca toţi cei prezenți pe marginea drumului să-și poată lua rămas bun. Clopotele bisericilor din Curtea de Argeș au anunțat sosirea cortegiului funerar, care a mers pe Bulevardul Basarabilor și s-a îndreptat către noua Catedrală Arhiepiscopală și Necropolă Regală. Oameni din toate colțurile țării, dar și străini s-au aflat pe bulevard și au păstrat un moment de reculegere. La funeraliile Majestăţii Sale Regina Ana a României au luat parte Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, Principele Radu, Principesa Elena, domnul Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia, Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills şi domnişoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai familiilor imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar şi membri ai familiilor regale din alte ţări europene. Alături de oficialitățile locale și județene a fost prezent și Înaltpreasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, din partea Bisericii Romano-Catolice. După slujba Înmormântării, a urmat o ceremonie privată în cadrul căreia sicriul cu trupul neînsufleţit a fost aşezat într-o criptă din noua Catedrală Arhiepiscopală”, ne-a declarat pr. Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Argeșului. Ultima înmormântare regală care a avut loc în Curtea de Argeș a fost a Reginei Maria, în 24 iulie 1938.