În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Reîncep lucrările la Centrul Bisericesc München
Românii din capitala Bavariei fac mari eforturi pentru ridicarea unui așezământ bisericesc ce va cuprinde o biserică, Reședința episcopală și o mănăstire, dar și un centru comunitar-parohial.
Lucrările au demarat anul trecut, iar acum se fac eforturi pentru a fi finalizate până la sfârşitul anului 2018, atunci când expiră autorizația eliberată de statul german.
Dincolo de granițele țării, românii simt cel mai mult nevoia de identitate, iar prin Biserică aceștia pot rămâne conectați la valorile pe care le-au moștenit și pe care doresc să le transmită și copiilor lor. Această situaţie este actuală şi în Germania.
„Avem nevoie şi de anumite spaţii reprezentative pentru Ortodoxia noastră, în care românii să se regăsească şi să fie încurajaţi să îşi trăiască propria identitate”, a declarat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
După ce a reușit să achiziționeze un teren în capitala Bavariei, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului a început anul trecut lucrările pentru ridicarea Centrului Bisericesc München. Când va fi gata, locașul de cult va semăna cu Biserica „Sfântul Nicolae” Domnesc de la Curtea de Argeș.
Mai multe informații despre Centrul Bisericesc din München puteți afla consultând site-ul: www.cbrom.de.
„Lucrările de excavare și terasament au durat foarte mult și au fost costisitoare din cauză că pe teren, până în 1974, a existat o fabrică de medicamente. Când aceasta s-a închis, terenul a fost asanat, curățat la normele de atunci, care nu corespund însă celor actuale”, a declarat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.
Acum, odată cu plecarea anotimpului rece, sunt reluate și lucrările la cel mai amplu proiect de infrastructură al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Timpul pentru finalizarea lui este însă foarte scurt, deoarece termenul impus de administrația locală expiră la finalul anului 2018.
Din acest motiv, comunitatea românească din München face un apel către toți cei care pot sprijini ceea ce ar putea deveni cel mai important reper identitar pentru românii din sudul Germaniei.
Între lunile iunie-noiembrie ale anului trecut au fost executate pe teren lucrările de excavare a solului şi de montare a sprijinirilor metalice, în vederea începerii lucrărilor de betonare pentru fundaţii şi subsoluri. Excavările au durat foarte mult din cauza contaminărilor din teren. Fiecare rând de sol excavat a trebuit să fie pus în grămezi, apoi s-au luat probe, s-au analizat la laborator, s-au aşteptat rezultatele analizelor şi doar ulterior pământul a putut fi transportat.
Contul în care pot fi depuse donații este: DE76 7509 0300 0005 1307 35 - Liga Bank COD BIC: GENODEF 1M05.