De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Reinserţia socială a persoanelor fără adăpost
Asociaţia „Vasiliada“ a Mitropoliei Olteniei a organizat luni, 21 iulie, la sediul Centrului Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova, dezbaterea pe tema „Reinserţia socială a persoanelor fără adăpost“. Au fost prezentate exemple de bună practică în domeniu.
Dezbaterea a urmărit creşterea gradului de conştientizare a problematicii persoanelor fără adăpost şi mobilizarea comunităţii locale pentru diminuarea acestei probleme sociale. „Un alt aspect important dezbătut în cadrul întâlnirii a fost acela privind rolul parteneriatului pentru reinserţia socio-profesională a persoanelor fără adăpost. O împreună-lucrare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul social poate dezvolta cadrul adecvat pentru incluziunea socială a persoanelor fără adăpost din Craiova“, a precizat diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul aşezământului social.
Asistenţă socială şi duhovnicească pentru beneficiarii centrului
Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ este un aşezământ social ce oferă un complex de servicii sociale structurate în aşa fel, încât să răspundă tuturor nevoilor sociale ale acestor persoane, crescând astfel şansele lor de incluziune socială. Serviciile centrului sunt structurate astfel încât să răspundă atât nevoilor de bază ale beneficiarilor, precum lipsa unui adăpost şi a hranei zilnice, până la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală, dezvoltarea unui set de abilităţi practice pentru viaţă, urmată de pregătirea acestora pentru integrarea pe piaţa muncii (calificare profesională, mediere pentru obţinerea unui loc de muncă şi consiliere pentru păstrarea locului de muncă).
Centrul „Sfântul Vasile“ este singurul aşezământ social destinat persoanelor fără adăpost din Craiova şi funcţionează de cinci ani în baza unui parteneriat între Asociaţia „Vasiliada“, Consiliul Local al Municipiului Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei. Pe lângă beneficiile de ordin practic, cei care frecventează centrul de zi sunt incluşi în programe de asistenţă socială şi, mai mult decât atât, beneficiază de consilierea duhovnicească şi catehetică a preoţilor, delegaţi de la Centrul eparhial. „Am 25 de ani şi locuiesc la Centrul «Sfântul Vasile». Aici am fost ajutat să am unde să locuiesc, să mă hrănesc, să am în jurul meu oameni care să mă ajute să mă integrez în societate, să am posibilitatea de a-mi cunoaşte drepturile şi obligaţiile, să am ajutorul unui asistent medical, să am un duhovnic cu care pot vorbi tot ce mă frământă, să fiu îndrumat spre credinţă. De patru luni am fost ajutat să obţin un loc de muncă. Este primul pas spre a reuşi în viaţă“, a spus unul dintre beneficiarii centrului.
În anul 2014, peste 83 de persoane au beneficiat de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistenţă medicală, consiliere socială; 18 persoane au beneficiat de sprijin pentru obţinerea actelor de identitate sau de stare civilă; 56 de persoane au beneficiat de consiliere profesională; 13 persoane au beneficiat de mediere în vederea obţinerii unui loc de muncă şi 8 persoane au fost reintegrate pe piaţa muncii. (Gabriela Popescu)