De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Reîntâlnire după patru decenii a promoţiei 1977
Absolvenţi ai promoţiei 1973-1977 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti s-au reîntâlnit ieri, 9 mai, la 40 de ani de la încheierea cursurilor de licenţă. Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie, săvârşită în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, de Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Întâlnirea a continuat cu un curs festiv, ţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în prezenţa pr. decan Ştefan Buchiu şi a mai multor părinţi profesori ai facultăţii. „Pentru mine este o provocare această zi, întrucât am devenit slujitor al Sfântului Altar şi al poporului lui Dumnezeu. Acum, mă gândesc la ceea ce am realizat în cei 40 de ani care s-au scurs de atunci. Este un moment foarte frumos, când mă întorc la această biserică dragă mie, Biserica «Sfânta Ecaterina». În acest sfânt locaş eu am început pregătirea mea liturgică şi teologică. Această biserică a fost un laborator al formării noastre, unde pr. Ene Branişte ne preda liturgica. Împreună cu colegii mei am avut zile foarte frumoase, în sensul că am muncit mult, am învăţat mult, iar profesorii noştri ne-au îngrijit foarte mult. Nu voi uita binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian, care m-a binecuvântat să fac facultatea de teologie ortodoxă la Bucureşti. Ortodoxia este una, indiferent unde ne aflăm: în România, în Siria, în Liban, iar Biserica Ortodoxă Română este pentru mine Biserica-mamă, iar România este pentru mine a doua casă, întrucât aici am fost format”, ne-a declarat PS Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.
Îndrumătorul de an al promoţiei 1973-1977 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală a fost pr. prof. dr. Nicolae D. Necula. „Promoţia noastră a fost ultima promoţie care a făcut studii la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în epoca vrednicului de pomenire Patriarhul Justinian, şi, în acelaşi timp, a fost şi prima promoţie care a terminat cursurile de licenţă în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Patriarhul Iustin. Am avut profesori de excepţie, cărora le păstrăm o vie memorie, am făcut cursuri solide de teologie, iar promoţia noastră, foarte numeroasă, a dat foarte mulţi slujitori Bisericii Ortodoxe Române. Este un prilej de rememorare, de bucurie şi în acelaşi timp de recunoştinţă faţă de profesori şi faţă de Biserica Ortodoxă Română”, ne-a spus pr. decan Ştefan Buchiu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului pentru odihna sufletelor tuturor profesorilor şi ale colegilor care au trecut la Domnul.