Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Religia are ca scop pregătirea copiilor pentru viaţă“
Sala Presei de la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit joi, 12 martie, o întâlnire a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cu reprezentanţii mass-media din Craiova. Tema conferinţei de presă a fost „Importanţa educaţiei religioase în formarea tânărului de astăzi“.
Conferinţa de presă, organizată de Biroul mass-media al Arhiepiscopiei Craiovei, a avut menirea să aducă mai multe lămuriri cu privire la statutul orei de religie în contextul formării şi educaţiei tinerelor generaţii. Subiectul a fost dezvoltat pe larg de IPS Părinte Mitropolit Irineu, în cadrul întâlnirii cu principalele trusturi media din Cetatea Băniei.
„Religia trebuie predată în primul rând cu inima“
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit a apreciat în mod deosebit ataşamentul părinţilor şi al elevilor faţă de valorile promovate de credinţa creştină străbună, în contextul dezbaterilor de pe scena publică despre modul de predare a orei de religie în învăţământul preuniversitar din ţara noastră. „Mulţumim părinţilor şi elevilor care au înţeles importanţa şi necesitatea ca tinerii noştri să primească în şcoală învăţături folositoare, învăţături de suflet. În pofida unor acuzaţii, ora de religie nu are ca scop îndoctrinarea copiilor, ci pregătirea lor pentru viaţă. Vrem să avem copii pregătiţi pentru viaţă. Cu toţii ştim cât de important este ca, atunci când avem necazuri, când avem probleme care simţim că ne depăşesc, să ştim să ne rugăm, să apelăm la Dumnezeu, să-L chemăm în ajutor. Şi cum vom putea oare să-L chemăm pe Acela pe care nu L-am cunoscut? Deci, în chip deosebit, religia presupune cuvânt despre Dumnezeu, experienţa cu Dumnezeu, căci cine poate fi mai îndreptăţit să-i primească pe copii decât Dumnezeu Care le-a dăruit viaţa? Parafrazând cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Lăsaţi copiii să vină la mine…“ (Matei 10, 14), observăm că prin adeziunea hotărâtă a părinţilor pentru ora de religie, ei nu au făcut altceva decât să asculte îndemnul divin şi să lase copiii să vină la Dumnezeu. Prin urmare, considerăm hotărârea lor drept un act de o mare responsabilitate, care demonstrează că raţiunea călăuzită de credinţă aduce întotdeauna binecuvântare şi binefacere pentru viaţa noastră şi a copiilor noştri. Astfel, devenim vrednici urmaşi ai părinţilor care au păstrat întotdeauna, de multe ori chiar cu preţul jertfei supreme, credinţa strămoşească, împânzind pământul acesta cu numeroase vestigii religioase. Căci, chiar înainte de a fi configuraţi ca stat, noi am avut acest simţ al pământului şi al credinţei străbune. De aceea, dorim să arătăm şi în continuare că modul acesta de gândire şi de viaţă ce are la bază valorile creştin-ortodoxe, credinţa în Dumnezeu este corespunzător ethosului şi sufletului nostru“, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată răspunsurilor la întrebările jurnaliştilor prezenţi în sală. Discuţiile au vizat îndeosebi teme referitoare la îmbunătăţirea manualelor de religie, carenţele din activitatea didactică de predare a disciplinei religie, necesitatea corelării cu alte discipline, îndeosebi de factură umanistă, precum şi legătura dintre şcoală şi parohie. Mitropolitul Olteniei a reiterat faptul că este nevoie să învăţăm din experienţa ultimelor evenimente şi să stopăm un fenomen care poate duce la secularizarea religiei, la transformarea ei într-o disciplină oarecare. Mitropolitul Olteniei a subliniat totodată că „religia, ca element formativ şi constructiv al educaţiei în genere, se particularizează şi se deosebeşte de celelalte discipline prin faptul că se adresează foarte mult afectivului şi de aceea trebuie predată în primul rând cu inima“.