De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Renunţarea la fumat, un pas spre sănătate
Preoţii de spitale din Capitală s-au întrunit ieri în amfiteatrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Tema conferinţei a fost "Renunţarea la viciul fumatului, un pas spre sănătatea sufletească şi trupească". La conferinţă au participat şi cadre medicale cu experienţă în cadrul Programului Naţional Antifumat.
Sectorul Social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat ieri a XIX-a sesiune a Cercului pastoral "Comunicare şi comuniune" al preoţilor de spitale din Bucureşti. Conferinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită în biserica cu hramurile "Sfântul Ignatie Teoforul" şi "Sfântul Filaret Milostivul" din incinta instituţiei.
Lucrările au fost prezidate de părintele Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoţilor de spital din Arhiepiscopia Bucureştilor, şi Eugen Bucur, inspector asistenţă religioasă din cadrul Sectorului Social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Deoarece ziua de 31 mai este proclamată ca Zi Mondială "Fără Tutun", subiectul conferinţei preoţeşti a fost "Renunţarea la viciul fumatului, un pas spre sănătatea sufletească şi trupească". Tabagismul reprezintă o majoră problemă de sănătate, a accentuat părintele Ioan Alexandru Panaite de la Spitalul de Pneumoftiziologie "Sfântul Ştefan cel Mare" din Bucureşti în referatul său. În continuare, părintele referenţiar a prezentat auditoriului caracteristicile fumătorilor, pe baza unor studii demografice, antropometrice, fiziologice şi de laborator, istoria fumatului şi a tutunului.
"În fumul de ţigară au fost identificate 4.000 de substanţe, incluzând câteva care sunt active farmacologic, antigenice, citotoxice, mutagene şi carcinogene; aceste efecte biologice diverse furnizează un cadru pentru înţelegerea consecinţelor adverse ale fumatului. O persoană care fumează un pachet de ţigări trage din ţigară de mai mult de 70.000 de ori pe an şi membranele gurii, nasului, faringelui şi calea traheo-bronşică sunt expuse în mod repetat fumului de ţigară. Unii dintre compuşi acţionează direct asupra membranelor, în timp ce alţii sunt absorbiţi în sânge sau dizolvaţi în salivă şi înghiţiţi", a arătat părintele Ioan Alexandru Panaite.
Fumatul, boala care ucide cei mai mulţi oameni
Al doilea referenţiar, părintele Costin Laurenţiu Aldea, de la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a vorbit despre tulburările provocate de fumat, precum afecţiuni ale sistemului nervos, tremurături, ameţeli, nevralgii, boli de inimă, de plămâni, ale gurii, afecţiuni ale pielii, psoriazis, riduri, cataractă, influenţe asupra fătului şi nou-născutului şi multe altele.
"Nicotina se absoarbe din alveolele pulmonare, de aceea fumătorul serios trage în piept. Inhalarea fumului cu nicotină face ca aceasta să ajungă în zona capilarelor pulmonare şi mai cu seamă de acolo ajunge netransformată la creier, unde sunt centrii pe care nicotina acţionează. Este ca şi cum fumătorul şi-ar administra nicotină intravenos. La fiecare inhalaţie profundă pe care fumătorul o face îşi mai trage în sânge o cantitate de nicotină care se duce în creier", a subliniat prof. univ. dr. Miron Bogdan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti şi profesor de Pneumologie la Catedra de pneumologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, fiind totodată şi preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.
De ce trebuie fumătorul să renunţe la fumat, a precizat dr. Miron Bogdan. "De la Sfinţii Părinţi ştim că în suflet există căile de descoperire ale celor mai înalte sensuri ale existenţei noastre. De asemenea, în suflet există şi cele mai mari ispite sau tentaţii, dar tot în suflet este şi Mântuitorul Iisus Hristos. Cum poate un fumător să renunţe la fumat? Acesta trebuie să ceară şi să aibă încredere în ajutorul lui Dumnezeu, a îndemnat părintele Costin Laurenţiu Aldea.
La final, a avut loc un dialog între preoţii de caritate şi medici cu experienţă în cadrul Programului Naţional Antifumat, desfăşurat în incinta Institutului Naţional de Pneumoftiziologie.