IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Resfinţire de biserică în Parohia Budieni
Duminica a XXX-a după Rusalii, credincioşii din Parohia Budieni, comuna Scoarţa, judeţul Gorj, au participat în număr mare la resfinţirea bisericii parohiale ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Câteva zeci de credincioşi din Parohia gorjeană Budieni şi din parohiile învecinate au participat la slujba de resfinţire a bisericii cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârşită în sobor de preoţi şi diaconi. Să purtăm grija săvârşirii faptelor bune!" La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică duminicală: "Numai lepădând cele trecătoare, le vom putea dobândi pe cele nemuritoare. Bogăţia devine principala piedică în calea mântuirii noastre, dacă ne lipim inima de ea, şi nefericit va fi cel care-şi pune nădejdea în cele pământeşti. Chiar şi aici, pe pământ, cu ce ne ajută bogăţia dacă suntem bolnavi, dacă suntem nefericiţi sufleteşte, dacă n-avem mângâierea Tatălui nostru celui din ceruri? Nici sărăcia în sine nu este bineplăcută Domnului, pentru că El priveşte mai puţin la viaţa materială pe care o ducem şi mai mult la inima noastră, iar inima noastră devine plăcută Lui atunci când ne rugăm şi facem fapte bune. Poate că uneori nu ne-am rugat prea mult în timpul vieţii, dar dacă am făcut fapte bune, dacă am făcut milostenie, îl determinăm pe cel care a primit fapta noastră cea bună să se roage pentru noi şi astfel viaţa ne va fi salvată. Trebuie să purtăm mereu grija săvârşirii faptelor celor bune pentru ca, prin ele, să putem dobândi Raiul", a spus Mitropolitul Olteniei. În finalul cuvântului, Mitropolitul Irineu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la repararea şi reîmpodobirea sfântului lăcaş. "Pentru grija deosebită pe care o purtaţi Casei lui Dumnezeu ne-am rugat şi ne vom mai ruga în Sfântul Altar, ca osteneala să vă fie răsplătită, aşa cum zicem de altfel mereu în sfânta rugăciune: "Binecuvintează, Doamne, pe cei care iubesc podoaba Casei Tale!"" Biserica din localitatea Budieni a fost târnosită la 23 noiembrie 1958, în timpul vrednicului de pomenire Firmilian, mitropolitulul Olteniei. Anul acesta, la 5 iunie, în timpul unei furtuni puternice, turla sfântului lăcaş a fost lovită de un fulger care a generat un incendiu ce a provocat stricăciuni majore la nivelul acoperişului. Într-un timp relativ scurt, enoriaşii, în frunte cu părintele paroh, Mircea Mogoşanu, şi cu sprijinul primăriei din localitate, au reuşit să refacă acoperişul deteriorat, executând în acelaşi timp şi alte lucrări exterioare de renovare şi restaurare. Pentru osteneala depusă, preotul paroh a primit rangul de sachelar, iar primarul comunei Scoarţa, Adrian Cotâlgău, o gramată de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.