De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Resfințirea bisericii din parohia olteană Slăvuța
În Duminica întâi după Rusalii, 30 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Slăvuța, Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj.
Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat, după sfințirea bisericii gorjene, Sfânta Liturghie.
Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele Nicolae Dîrnu a primit rangul onorific de iconom stavrofor, iar actualul preot paroh Nicolae Marian Iosu a primit rangul de sachelar. De asemenea, în semn de mulțumire s-au acordat gramate următoarelor persoane: Mariana Ungureanu, Mihai Roșoga, Adrian Moldoveanu, Lionel Șoldea, Dumitru Zanfir și Teodor Godeanu. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Ion Spilcă.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat bucuria sfințirii unei biserici și importanța acesteia pentru viața unei comunități creștine: „În Biserica noastră Ortodoxă sfințirea unei biserici este un moment deosebit de important și mult așteptat de către credincioși. Cei care au construit, restaurat și înfrumusețat biserici cunosc acest lucru și această așteptare a acelei zile în care să se sfințească biserica, lăcașul de cult în care toți credincioșii se reunesc pentru Sfânta Liturghie. Noi spunem, pe drept cuvânt, că această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o. Biserica este lăcașul cu cea mai mare importanță într-o parohie pentru credincioși și pentru cei mai puțin credincioși. Noi ne naștem și aici suntem botezați. Apoi creștem în biserică și ajungem la sfârșitul vieții aduși de rude și de prieteni pentru a fi așezați în cimitir, unde așteptăm învierea morților și viața veacului ce va să fie. Indiferent de unde privim, Biserica este ca o inimă care pulsează în sufletul fiecărui credincios. Biserica este aceea care ne dă fiecăruia în parte darurile cerești pe care Tatăl Cel din ceruri ni le trimite cu prisosință și mare generozitate”.
Potrivit actului de resfințire, lucrările de renovare, reabilitare și restaurare a picturii sfântului lăcaș cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” s-au făcut cu osteneala preotului Nicolae Dîrnu, în prezent preot paroh al Parohiei Vărsături, din Protoieria Târgu-Jiu Sud, a preotului paroh Nicolae Marian Iosu, cu sprijinul tuturor enoriașilor parohiei, în anii 2019-2024.