În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Resfinţirea bisericii din Parohia Praid, judeţul Harghita
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit duminică, 10 octombrie, slujba de târnosire a Bisericii „Sfânta Treime” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Praid, Protopopiatul Miercurea Ciuc, județul Harghita.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură cu privire la pericopa evanghelică a Duminicii învierii fiului văduvei din Nain.
„Pericopa evanghelică de astăzi ne prezintă două imagini, convoiul morții și convoiul vieții. În prima imagine întâlnim o mamă disperată care își conducea spre mormânt unicul fiu. Sfântul Evanghelist Luca ne mai spune că această mamă era văduvă și unica ei speranță de ajutor la bătrânețe era copilul, toiagul pe care urma să se sprijine slăbiciunile și neputințele ei de viitor. (…) În a doua imagine întâlnim convoiul vieții, pe Învățătorul Iisus urmat de Apostolii Săi. Vin în întâmpinarea convoiului morții, se întâlnesc cu el și-l opresc. (…) Mântuitorul se comportă ca un Dumnezeu adevărat și la porunca Lui «s-a ridicat mortul și a început să vorbească, l-a dat mamei sale» (Luca 7, 14-15). Prin această minune ne arată că există nemurire și că El, Fiul lui Dumnezeu, are stăpânire și asupra vieții, și asupra morții”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei l-a hirotesit pe preotul paroh Simionca Ignat întru iconom stavrofor, apoi au fost acordate acte de cinstire ctitorilor sfântului lăcaș. Răspunsurile la strană au fost date de către o parte din Grupul psaltic „Melos Paisian”.
Biserica „Sfânta Treime” a fost construită din piatră și cărămidă și pictată în tehnica fresco în anul 1938. Sub păstorirea preotului Simionca Ignat, s-au efectuat ample lucrări de reparații interioare și exterioare, de modernizare a bisericii și schimbare a acoperișului. Biserica a fost pictată din nou, în stil bizantin, în tehnica al secco, de pictorul Alin Iuga din Beclean, Bistrița Năsăud. Cu prilejul târnosirii, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a acordat bisericii cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Mare Mucenic Mina.