De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Resfinţirea bisericii din Runcu
Aşezată la poalele Munţilor Vâlcan, în apropiere de Cheile Sohodolului, localitatea gorjeană Runcu a îmbrăcat duminică, 14 noiembrie, haine de sărbătoare, cu prilejul resfinţirii bisericii parohiale ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
În Duminica a XXV-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia gorjeană Runcu, pentru a resfinţi biserica cu hramul "Sfânta Parascheva". După ceremonialul de resfinţire, credincioşii prezenţi au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de preoţi şi diaconi. De câte ori venim la Biserică, noi venim în vizită la Dumnezeu La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pilda samarineanului milostiv, citită în cadrul pericopei duminicale. "A iubi pe Domnul Dumnezeul tău, din toată inima ta şi din tot sufletul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi, trebuie să reprezinte principala preocupare a vieţii noastre pe acest pământ. Nu este nimic în lumea aceasta care să se poată compara cu Sfânta Biserică. Aici ne naştem din apă şi Duh, adică prin Botez, aici devenim copii ai lui Dumnezeu şi rămânem permanent vlăstare în grija Tatălui Ceresc, aşa cum spune şi Sfântul Ioan Evanghelistul: "Tatăl meu este viticultorul, iar voi sunteţi mlădiţele". Mântuitorul însuşi spune: "Casa aceasta este Casa Tatălui meu şi Casă de rugăciune se va chema". Aşadar, ori de câte ori venim la Biserică, venim în vizită la Dumnezeu şi de fiecare dată ne întoarcem la casele noastre cu daruri bogate, în primul rând cu pace sufletească, nădejde şi credinţă în Dumnezeu", a spus Înalt Preasfinţia Sa. În încheierea cuvântului, IPS Irineu a amintit că suntem la începutul Postului Naşterii Domnului şi i-a îndemnat pe toţi credincioşii la rugăciune şi fapte bune. "S-aveţi un post binecuvântat, să vă îngrijiţi de suflete, să vă spovediţi pentru că spovedania este baia duhovnicească dată de Dumnezeu pentru curăţirea sufletelor noastre. În primul rând, să aveţi dragoste unii faţă de alţii, căci aşa ne îndeamnă Mântuitorul Iisus Hristos: "Să iubeşti pe aproapele tău, ca pe tine însuţi!"". Tot în cadrul Sfintei Liturghii, au primit Taina Hirotoniei teologii Vasile Teodorescu şi Constantin Koleman. Biserica Parohiei Runcu a fost ridicată în perioada 1897-1907, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Atanasie Mironescu, pe atunci episcop al Râmnicului Noului Severin. Lucrările de restaurare au început în anul 1998 şi au fost finalizate anul acesta cu sprijinul Primăriei Runcu şi al enoriaşilor, în frunte cu preotul paroh Vasile Popescu. Pentru contribuţia adusă la renovarea şi reîmpodobirea bisericii au fost acordate patru gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei, iar preotul paroh a primit rangul de iconom.