În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Resfințirea Bisericii „Sfânta Treime” din Alba Iulia
În a doua zi de Rusalii, 9 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia Maieri I din Alba Iulia, unde a resfințit Biserica „Sfânta Treime”, lăcaș în care ierarhul a păstorit ca paroh în perioada 1985-1990.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, slujba de resfințire a Bisericii „Sfânta Treime” și Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Cei doi ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii, ca urmare a lucrărilor de renovare realizate în ultimii patru ani. Lăcașul de cult, ctitorit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost restaurat atât la interior, cât și la exterior.
În continuare, a fost săvârşită Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia PS Părinte Visarion a rostit cuvântul de învățătură, subliniind semnificația praznicului Sfintei Treimi și importanța mărturisirii credinței în contextul actual. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia.
La finalul slujbei, IPS Părinte Andrei a adresat un gând duhovnicesc despre însemnătatea praznicului, afirmând că „Sfânta Treime este structura supremei iubiri, iubire pe care trebuie să o imităm și să o punem în practică”.
Din partea IPS Părinte Arhiepiscop Irineu, chiriarhul locului, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, a transmis un cuvânt de felicitare, oferind diplome de aleasă cinstire celor implicați în restaurarea bisericii: Consiliului și Comitetului parohial, Corului parohial, Corului „Codex Apulum” și altor binefăcători.
IPS Părinte Andrei a oferit distincţii pr. paroh Nicolae Topîrcean, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, pr. Niculiță Pascu, fost paroh al comunității, şi președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Pr. paroh Nicolae Topîrcean a mulțumit ierarhilor și tuturor celor implicați în restaurarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhii au primit din partea gazdelor câte un exemplar al Noului Testament, ediție bilingvă română-greacă, precum și câte un tablou.