Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Resfinţirea Bisericii „Sfântul Iosif cel Nou“
În a doua zi a praznicului Naşterii Domnului, biserica din incinta Protopopiatului Reşiţa a fost resfinţită de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.
În ultima perioadă, singura biserică din municipiul Reşiţa care poartă hramul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş a beneficiat de ample lucrări de restaurare şi renovare. Dacă în urmă cu un an pictura bisericii a fost complet restaurată, în ultimul an, prin osteneala părintelui protopop Nicolae Mirişa, alături de preoţii slujitori şi alţi ctitori şi binefăcători, a fost restaurat în totalitate exteriorul bisericii, adăugându-se la clădirea existentă şi o anexă pentru aprins lumânări. După oficierea slujbei de resfinţire, chiriarhul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa unui număr mare de credincioşi, printre care şi numeroase autorităţi locale, care au sprijinit restaurarea exteriorului bisericii reşiţene. "Nu am binecuvântat mai repede aceste lucrări la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou sau într-o duminică din luna octombrie sau noiembrie, ci intenţionat, împreună cu părintele protopop, am lăsat ca această binecuvântare a bisericii de la protopopiat să fie făcută tocmai în a doua zi de Crăciun, când, după tradiţie, suntem întotdeauna în municipiul reşedinţă de judeţ, în mijlocul credincioşilor din acest oraş", a spus Preasfinţitul Lucian. Biserica "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" a fost ridicată în anul 1846 şi pictată în tehnica tempera. Între anii 1938 şi 1987, lăcaşul de cult a fost împodobit cu o nouă pictură, în tehnica fresco. La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi numeroşi credincioşi. "Pentru parohia noastră, această zi este una aparte prin prisma praznicului Naşterii Domnului, dar şi prin bucuria pe care ierarhul nostru ne-a pricinuit-o venind în mijlocul nostru să ne binecuvânteze osteneala. Mulţumesc aşadar pe această cale părinţilor împreună-slujitori, Consiliului Parohial, autorităţilor receptive la solicitările noastre şi tuturor binefăcătorilor acestei biserici. Jertfa şi osteneala dumneavoastră rămân însemnate în cartea de aur a acestei parohii, dar şi a Protopopiatului ortodox român din Reşiţa, în incinta căruia se află biserica noastră", a spus părintele protopop Nicolae Mirişan. După oficierea Sfintei Liturghii a avut loc tradiţionala recepţie de Crăciun, la care au luat parte invitaţii şi autorităţile locale din municipiu.