Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Moțăței I, județul Dolj
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la data de 15 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Parohia Moțăței I, Protoieria Băilești, județul Dolj. De asemenea, la Altarul bisericii sfințite, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Cătălin-Ștefan Glăvan a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire mai multe persoane.
În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria sfințirii bisericii și despre rolul deosebit de important pe care aceasta îl are în mijlocul comunității parohiale.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Marcu, capitolul 8, versetele 34-38: „Noi când mergem după Mântuitorul Iisus Hristos avem crucea noastră și ne îndreptăm spre Tatăl Cel ceresc. Această cruce ne-a fost dată de la Sfântul Botez și o purtăm până la sfârșitul nostru. Fiecare dintre noi are de îndeplinit în lumea aceasta o misiune. Unii se străduiesc în viața de zi cu zi în Biserică, alții sunt chemați să conducă în Biserică ca preoți sau episcopi, alții sunt chemați în viața socială, publică. Toți sunt înzestrați de Dumnezeu și puși în slujba Bisericii noastre. Fiecare dintre noi are darul lui Dumnezeu. Însuși Mântuitorul Hristos a avut crucea Sa, S-a răstignit pentru noi, a răbdat pentru păcatele noastre. De aceea, crucea Domnului este unică și singura în lume. Ea este suportarea tuturor păcatelor, nevoilor și necazurilor pe care lumea le-a săvârșit de la începutul lumii și până la sfârșitul veacurilor”.
De asemenea, i-a felicitat pe preotul paroh, pe primar și pe toți cei care s-au ostenit pentru înfrumusețarea bisericii.
Cu ocazia resfințirii, biserica a primit și al doilea hram, „Adormirea Maicii Domnului”.