Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Resfințirea unor lăcașuri de rugăciune din județul Bacău
În zilele de 8 și 9 iulie, credincioșii din satele Popești și Ghilăvești, județul Bacău, au trăit clipe unice de bucurie duhovnicească și de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba de sfințire a bisericilor din aceste localități, evidențiind cu această ocazie pe cei care s-au implicat în procesul de restaurare și înnoire.
În seara zilei de sâmbătă, 8 iulie, după ce un sobor de preoți condus de părintele Alexandru Grigoraș, protopop al Protoieriei Sascut, a săvârșit slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a târnosit lăcașul de cult din satul Popești, filie a Parohiei Huțu, județul Bacău. La slujbă au participat numeroși credincioși și reprezentanți ai autorităților locale. Cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre importanța existenței unei biserici în fiecare comunitate: „Aceasta este biserica: poarta cerului și locul de întâlnire cu Dumnezeu. Orice biserică este un loc consacrat Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care a venit la plinirea vremii să ne elibereze din robia păcatului și a morții. Și, de vreme ce este așa, oricine face parte din Biserică și participă la viața ei se află pe calea cea bună și încearcă să își trăiască viața în Hristos, aducându-și contribuția smerită la acest mare angrenaj care este trupul tainic al lui Hristos”. Pentru implicarea în lucrările de restaurare a lăcașului de închinare ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva, binefăcătorii au primit distincții de vrednicie.
În Duminica a 5-a după Rusalii, 9 iulie, biserica din satul Ghilăvești a primit veșmântul harului prin slujba de sfințire, după ce, în ultimii ani, a trecut prin ample și complexe lucrări de înfrumusețare și renovare. În prima parte a dimineții a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor numeros de preoți, coordonat de părintele protoiereu Alexandru Grigoraș. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a lăcașului în prezența unui mare număr de credincioși, a reprezentanților autorităților și a binefăcătorilor. În cuvântul rostit, Părintele Arhiepiscop Ioachim a afirmat: „Biserica a fost pentru poporul român cetate de scăpare, spital și școală. Să nu uităm că școala de astăzi s-a format în pridvorul bisericii. Dincolo de el intrăm în școala lumii, și dacă suntem pregătiți duhovnicește în Biserică, rezistăm și în acest iureș al lumii de astăzi. Să nu uităm că, atunci când participăm la Sfânta Liturghie, ea se săvârșește concomitent cu Liturghia cerească”.
Pentru implicarea în lucrările de restaurare a celor două biserici, părintele paroh Gheorghe Ardeleanu de la Parohia Huțu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorii și ostenitorii au primit distincții de vrednicie, se arată pe site-ul eprb.ro.