Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a binecuvântat luni, 13 ianuarie, instituțiile românești educaționale și administrative din Giula, Ungaria. În ajun, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care și-a sărbătorit hramul.
„Responsabilitatea noastră ca teologi abia acum începe“
Promoţia 2010-2014 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a participat sâmbătă, 5 iulie, la cursul festiv de absolvire a anilor de studiu şi la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan în Catedrala Mitropolitană, în cadrul căreia a avut loc jurământul de credinţă. Programul festiv propriu-zis a avut loc la Centrul de conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa cadrelor didactice, a absolvenţilor, a părinţilor, a prietenilor şi a apropiaţilor acestora. Cadrul solemn, văditele emoţii ale absolvenţilor, lacrimile părinţilor şi urările profesorilor au făcut din ziua de absolvire un moment de neuitat pentru studenţii teologi.
Cursul festiv de absolvire al studenţilor teologi ieşeni a debutat cu slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iaşi de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de absolvenţi. Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi titularul disciplinelor teologie morală şi bioetică creştină la facultatea de teologie ieşeană, pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, delagat la eveniment al PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preoţi profesori ai facultăţii de teologie din Iaşi, precum şi ostenitori ai Centrului eparhial.
„Să vă aduceţi aminte de jurământul pe care l-aţi rostit în această zi“
În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc solemnul moment al depunerii jurământului, când tinerii teologi au rostit cu mâna pe cruce şi pe Evanghelie că vor păzi şi vor propovădui învăţătura Bisericii. După acest moment, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre importanţa şi semnificaţiile jurământului de credinţă: „Semnificaţia acestui jurământ este mărturisirea fidelităţii faţă de Hristos şi Biserica Sa. Aţi făgăduit că veţi lupta să nu pierdeţi din vedere ţinta vieţii voastre, care nu este nimic altceva decât Hristos Domnul. Viaţa pe care o aveţi înainte va fi plină de cântece de sirenă care vor dori pe toate căile să vă îndepărteze de acest jurământ, să vă îndemne să-l călcaţi, să-l daţi la o parte din viaţa voastră. De aceea, ori de câte ori în viaţă se vor apropia de voi toate acestea, să vă aduceţi aminte de jurământul pe care l-aţi rostit în această zi. Îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască putere să nu vă abateţi nici la dreapta, nici la stânga şi să aveţi ochii aţintiţi spre cetatea cea de Sus, spre Dumnezeu, iar dacă vor fi momente de cădere, să aveţi conştiinţa că orice cădere este călcare de jurământ. Orice s-ar întâmpla, să nu cumva însă să rămâneţi în cădere, ci să vă ridicaţi, după cum spune Domnul, pentru că Biserica va fi mereu deschisă pentru a vă reprimi în comuniunea cu Cerul“.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Paul Andrei Lascu a fost hirotonit preot pe seama Centrului social de bătrâni „Pietricica“ din Piatra Neamţ, iar diaconul Iulian-Ciprian Rusu a fost hirotesit de IPS Părinte Teofan arhidiacon al Catedralei Mitropolitane ieşene.
După Sfânta Liturghie, programul festiv a continuat la Centrul de conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa cadrelor didactice, a absolvenţilor, a părinţilor, a prietenilor şi a apropiaţilor acestora. În prezidiu s-au aflat IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul facultăţii, şi pr. prof. univ. dr. Petre Semen, cadru didactic îndrumător de an şi conducătorul şcolii doctorale.
„Cred că misiunea dumneavoastră este mai mult decât o profesie“
În cuvântul său, părintele decan Ion Vicovan i-a felicitat pe absolvenţi şi a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi colegilor profesori pentru efortul depus de-a lungul celor patru ani, amintind şi ce presupune vocaţia în Biserică. „Slujirea lui Dumnezeu înseamnă şi jertfă, iar fiecare dintre voi este chemat să-şi jertfească gândul şi cuvântul şi, mai presus de acestea, fapta. Vă îndemnăm să păziţi cuvintele primite de-a lungul acestor patru ani de studiu, să vă lăsaţi în grija lui Dumnezeu şi a harului Său, să încercaţi să fiţi pe cât posibil lumină a lumii şi sare a pământului, să fiţi mărturisitori şi să vă încredeţi cuvântului Domnului. Nu de mult am auzit un cuvânt care mi se pare înţelept şi de mare folos, anume «nu drumul este greu, ci greul e drumul». Această afirmaţie însă trebuie completată de alta: unde e Dumnezeu şi harul Său, nici un lucru nu e greu!“, le-a spus pr. Ion Vicovan absolvenţilor teologi.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, care a menţionat: „Cred că misiunea dumneavoastră, de viitori preoţi, de viitori profesori, de viitori pictori artişti în domeniul artei sacre sau de viitori asistenţi sociali, ca şi a noastră, a celor care, laici fiind, încercăm să asigurăm o cât mai bună şi liniştită transmitere a patrimoniului de cunoştinţe, este mai mult decât o profesie, mai mult decât exercitarea unei ocupaţiuni. Dumneavoastră puteţi dărui în păstorirea şi în misiunea dumneavoastră sacră sau cvasi-sacră - de profesorat, de asistare a celor nevoiaşi şi neajutoraţi şi de replicare sau remontare a fiorului artistic - speranţă, răbdare şi încredere, bazate pe bun-simţ, inteligenţă şi dreaptă socotinţă, despre care părintele Nicolae Steinhardt aminteşte în «Jurnalul fericirii»“.
În cuvântul adresat tinerilor absolvenţi, IPS Teofan a vorbit despre dobândirea adevăratei libertăţi: „Prima etapă a obţinerii adevăratei libertăţi este aceea de a scăpa de dorinţa de a-i domina pe ceilalţi. Cea de-a doua se referă la eliberarea de frica de a fi dominat de cineva din afară. În al treilea rând, se obţine un grad superior de libertate prin faptul că omul devine stăpânul trupului său, nu sclavul acestuia. Urmează apoi dobândirea stării de a fi rob al lui Dumnezeu, izvor al libertăţii. Îl rog pe Dumnezeu, aşadar, să vă dăruiască dorul după această libertate, dor care transformă munţii şi împietrirea sufletelor în raiuri binecuvântate ale lui Dumnezeu“.
Gândurile frumoase şi mulţumirile absolvenţilor au fost transmise prin intermediul şefului de promoţie, Octavian Simion, după care a urmat momente artistice, tinerii teologi interpretând mai multe piese religioase. A urmat citirea catalogului, absolvenţii primind câte un trandafir şi o diplomă de onoare din partea părintelui decan. În acelaşi timp, au fost premiate de către absolvenţi şi cadrele didactice ale facultăţii. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur“ de către toţi cei prezenţi.
„Această zi reprezintă finalul unui drum plin de însemnătate spirituală şi maturizare duhovnicească“
Bucuria absolvirii, dar şi tristeţea încheierii unei etape frumoase din viaţă i-au cuprins pe majoritatea absolvenţilor teologi ieşeni, după cum reiese din declaraţiile pe care le-am obţinut de la unii dintre ei. „Responsabilitatea noastră ca teologi abia acum începe. Dacă în cei patru ani profesorii ne-au îngăduit, au mai trecut cu vederea, acum pe umerii noştri atârnă mărturisirea neştirbită, rugăciunea pentru aproapele, grijă faţă de cei în necazuri, nevoia vitală de Sfânta Liturghie. IPS Părinte Teofan ne-a dat o povaţă înainte de a termina ultimul curs, anume că tot timpul trebuie să ne gândim cum ne aflăm în faţa lui Dumnezeu în raport cu aproapele, familia şi obştea din care facem parte. Cei patru ani de teologie s-au scurs repede, însă, mai frumos este că rămân prietenii de suflet, oameni de caracter, tineri care au tăria să fie mărturisitori ai Evangheliei în secolul de decădere morală în care am ajuns să spunem binelui rău şi răului bine. Generaţiile noastre au o misiune grea: de a nu rupe cărările dintre noi şi de a fi în stare să ne împotrivim fărădelegii“, ne-a spus fratele Ioan-Cristi Tofan de la Mănăstirea Putna. „Această zi reprezintă finalul unui drum plin de însemnătate spirituală şi maturizare duhovnicească. Au fost patru ani plini de încercări, dar şi de reuşite, cu multe prietenii, dar şi cu examene, cu profunzime în cunoaşterea biblică, patristică şi teologie contemporană, cu diferite situaţii emoţionale, dar şi cu multă binecuvântare. Sunt mulţumit că am cunoscut oameni demni, plini de trăire, de duhovnicie, dar şi de experienţă raţională, atât printre profesori, cât şi printre colegi, de la care pot spune că am primit răspunsuri şi împliniri pe diverse planuri“, a subliniat şi Cristian Butnăraşu.