Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Retrospectivă a Anului Sfântului Maslu
În Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 28 octombrie, şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu tema "2012 - Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română". La momentul festiv au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina, ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi credincioşi.
În deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod au fost prezentate în sinteză şi evaluate cele mai importante evenimente cu caracter religios şi duhovnicesc, social şi medical, cultural şi mediatic organizate anul acesta de Administraţia patriarhală şi eparhiile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române. Raportul-sinteză al acestor activităţi, intitulat "2012 - Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor", a fost citit în cadrul şedinţei de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, şi a fost publicat integral în "Ziarul Lumina", ediţia de sâmbătă, 27 octombrie 2012. În continuare, participanţii la şedinţa solemnă au vizionat filmul "Sfântul Maslu, Taina vindecării" realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. Filmul documentar a prezentat lucrarea tămăduitoare săvârşită prin această Taină şi mărturiile vii ale credincioşilor care au primit vindecare şi mângâiere. Au fost prezentate cuvinte ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, ale profesorilor de teologie şi preoţilor de spitale despre semnificaţia Tainei în viaţa Bisericii şi despre corecta receptare şi înţelegere a acestei lucrări. Dinamica filmului a cuprins şi momente din cadrul slujbei Maslului filmate în catedrale şi biserici sau în spitale, la căpătâiul bolnavilor. Au fost surprinse frumuseţea cântărilor şi semnificaţia duhovnicească a lecturilor biblice, a rugăciunilor şi a ungerii cu untdelemn sfinţit.
Tot în cadrul şedinţei solemne a Sfântului Sinod a avut loc un moment festiv dedicat împlinirii a cinci ani de la înfiinţarea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a evidenţiat cele mai semnificative realizări ale celor cinci unităţi componente: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicaţiile LUMINA ("Ziarul Lumina", săptămânalul "Lumina de Duminică", revista lunară "Vestitorul Ortodoxiei"), Agenţia de ştiri BASILICA şi Biroul de presă.
Mai întâi a fost prezentată noua versiune a site-ului Agenţiei de ştiri BASILICA a Patriarhiei Române: www.basilica.ro. Noua versiune are o formă grafică îmbunătăţită, adaptată noilor cerinţe ale utilizatorilor de internet. Prima parte a site-ului cuprinde cele mai importante patru ştiri ale zilei, având în coloana din dreapta o secţiune dedicată mesajelor Patriarhului României şi o secţiune dedicată celor mai însemnate evenimente din Patriarhia Română. Trecerea în partea a doua a site-ului este marcată de trei link-uri dispuse orizontal, care deschid pagini dedicate lucrărilor care se efectuează în prezent la Catedrala Mântuirii Neamului, "Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor" (pentru 2012) şi site-ului www.construimcatedrala.ro. Partea a doua a site-ului cuprinde fluxul de ştiri (extins până la 100) şi cinci secţiuni speciale (Sinaxarul zilei, Aniversări şi comemorări, Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina şi Prezentare de carte), semnalate grafic prin imagini sau logo-uri la rezoluţie de calitate.
În continuare, Preasfinţitul Varlaam a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de TRINITAS TV ("Mănăstirea Curtea de Argeş", "Mănăstirea Sâmbăta de Sus", "Viaţa şi minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor") şi ultimele trei CD-uri realizate de Radio Trinitas ("Paraclisul Sfântului Ierarh Nectarie", interpretat de Grupul psaltic "Potirul" al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti şi "Acatistul Sfântul Nectarie de Eghina, Făcătorul de minuni", interpretat de psaltul Nicuşor Laurenţiu Constantin). Tot în cadrul evenimentului a fost lansat volumul de interviuri "Dialoguri ortodoxe la început de mileniu", cuprinzând texte publicate de "Ziarul Lumina" în perioada 2005-2012. Volumul oferă 30 de interviuri cu întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe, ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi cu ierarhi străini şi deschide seria LUMINA a Colecţiei MEDIA CHRISTIANA iniţiată la Editura Trinitas a Patriarhiei Române în luna iunie 2012.
De asemenea, au fost prezentate noi volume care îmbogăţesc oferta de carte teologică a Editurilor Patriarhiei Române. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat lucrarea "Cultură şi duhovnicie", volumul I, care cuprinde articole publicate în "Telegraful Român" de părintele Dumitru Stăniloae, între anii 1930 şi 1936. Cu această apariţie se deschide o nouă serie, "Părintele Dumitru Stăniloae - Opere complete", a Editurii Basilica a Patriarhiei Române. Şi noua colecţie "Părinţi şi Scriitori Bisericeşti" (PSB) reiniţiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost îmbogăţită cu o nouă apariţie, "Viaţa împăratului Constantin şi alte scrieri", de Eusebiu de Cezareea. Volumul 8 al noii colecţii PSB cuprinde un studiu introductiv alcătuit de academicianul şi bizantinologul Emilian Popescu.
Noi apariţii la Editura "Cuvântul Vieţii"
Apariţii noi au fost realizate şi la Editura "Cuvântul Vieţii" a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Albumul "Ctitoriile Sfântului Neagoe Basarab" prezintă bisericile, mănăstirile şi lăcaşurile de cultură ctitorite de domnitorul român în Ţara Românească şi la Muntele Athos. Proiectul acestui album a fost aprobat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Informaţii despre îngrijirea medicală paliativă a pacienţilor cu speranţe mici de vindecare în urma unor boli grele sunt cuprinse în lucrarea "Îngrijirea paliativă. Importanţa consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative", scrisă de Adriana Căruntu, directoarea Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Bucureşti. Pentru pelerinii care vizitează Colina Bucuriei a fost realizată lucrarea "Catedrala patriarhală - Ghid", cu informaţii despre lăcaşul de rugăciune, Reşedinţa patriarhală şi Palatul Patriarhiei.
La finalul şedinţei solemne, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina a adresat un cuvânt de mulţumire pentru invitaţia de a participa la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei patriarhale. "Am adus cuvânt de slavă lui Dumnezeu pentru că încă de când am păşit pe pământ românesc am avut posibilitatea să constat evlavia şi iubirea poporului român faţă de Dumnezeu, de sfinţi şi faţă de Biserica Ortodoxă. În toate aceste lucruri, mărturisim că Hristos Domnul este cel care ne dă curaj, nădejde şi certitudinea că noi vom învia asemenea Lui. Cu toţii întâmpinăm dificultăţi, dar Mântuitorul ne dă puterea să le depăşim", a spus Înalt Preasfinţia Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Înalt Preasfinţitului Mitropolit Efrem pentru cuvintele de apreciere şi încurajare, dar mai ales pentru deschiderea spre cooperare în afirmarea valorilor eterne ale Ortodoxiei: comuniunea noastră cu Dumnezeu şi comuniunea cu sfinţii Lui: "Aceste două mari valori eterne sunt baza credinţei şi vieţii ortodoxe. Atunci când ne aflăm în comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii suntem pe calea împlinirii noastre, ca oameni creaţi după chipul lui Dumnezeu şi chemaţi la asemănarea cu El prin participarea noastră la viaţa Lui". Preafericirea Sa a mărturisit că sărbătorile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou s-au îmbogăţit şi s-au luminat mai mult prin prezenţa Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, mulţimea pelerinilor care au venit fiind o dovadă a preţuirii faţă de Sfântul Nectarie, dar şi a preţuirii cooperării şi comuniunii dintre Bisericile Ortodoxe din România şi Grecia. Patriarhul României a afirmat că aducerea la hramul Catedralei patriarhale a unor sfinţi din alte Biserici Ortodoxe Autocefale nu este doar un prilej de sărbătoare, ci şi o lucrare misionară de aprofundare a credinţei şi de reafirmare a Tainei Bisericii, ca fiind comuniune vie a lui Dumnezeu cu oamenii prin sfinţii Lui.