De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Retrospectiva anului 2016 la Palatul Patriarhiei
Anul 2016 a marcat două evenimente majore în istoria Palatului Patriarhiei: aniversarea unui secol de la inaugurare și redeschiderea sa spre vizitare publicului larg, în urma finalizării unor ample lucrări de restaurare, consolidare și protecție desfășurate prin intermediul Programului Operațional Regional 2007‑2013. În noua sa prezentare, Palatul Patriarhiei a înregistrat la finalul anului 2016, un număr de 61.284 de vizitatori, reflectând interesul real manifestat față de acest nou obiectiv turistic al Capitalei.
Vizitatorii au rămas plăcut impresionați de îmbinarea dintre clasic și modern, respectiv de păstrarea arhitecturii inițiale neoclasice a Palatului, însoțită într‑un mod discret de sisteme tehnologice noi și facilități de ultimă oră, fiind totodată surprinși de diferitele perioade din istoria țării noastre la care această clădire a fost martoră.
Printre cei care au vizitat Palatul Patriarhiei în anul 2016 s‑au aflat atât turişti, cât și pelerini din România și din alte țări, precum: Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Spania, Italia, Franța, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Elveția, Rusia, Portugalia, Estonia, Marea Britanie, Croația, Danemarca, Norvegia, Austria, Cipru, Israel, Liban, Iordania, Siria, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Argentina, Brazilia și Mexic, Filipine, China, Coreea de Sud, Malaezia, Thailanda și India.
Sosiți din toate colțurile lumii, turiștii nu au fost numai de religie ortodoxă, pe Colina Bucuriei poposind anul trecut și persoane aparținând altor confesiuni ale religiei creștine, mozaismului, islamului, hinduismului sau budismului.
Cei mai mulţi pelerini au venit pe Dealul Patriarhiei pentru a se închina și a‑și îndrepta rugăciunea către sfinții ale căror moaște se află în Catedrala Patriarhală: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, mare vindecător de boli.
De asemenea, 1.000 de persoane din Republica Moldova au sosit în vara anului 2016 pe Dealul Patriarhiei prin intermediul programului Cunoaște‑ți țara, inițiat de Coaliția de organizații Acțiunea 2012, ce a avut ca scop familiarizarea basarabenilor cu realitățile românești.
Turiștii au fost întâmpinați și conduși pe întreaga perioadă a vizitei lor pe Colina Bucuriei de ghizii Ansamblului Patriarhal, care le‑au oferit toate informațiile despre istoricul și arhitectura clădirilor aflate pe Dealul Patriarhiei, îndrumându‑i totodată către alte obiective turistice din Capitală.
Pe parcursul anului 2016, în cadrul Palatului Patriarhiei s‑au desfășurat și multe alte evenimente, cel mai important fiind reprezentat de sfințirea acestuia în data de 6 iunie de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi și preoți. De asemenea, Palatul Patriarhiei a găzduit și evenimente precum: Conferințele pastoral‑misionare semestriale de primăvară și de toamnă; Congresul internațional de teologie Educația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale, ce a urmat Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea; Ședința omagială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu tema 2016 - Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.
Tot anul trecut, în premieră la Palatul Patriarhiei, au fost puse în scenă două piese de teatru creștin: Compania teatrală Civic Art din București a interpretat piesa de teatru Calea Adevărului, iar Compania teatrală Zona a pus în scenă piesa cu titlul Brâncoveanu, Ivireanul, dragoste de Biserică și neam.
În anul 2016, Palatul Patriarhiei a sprijinit și activitățile din învățământul preuniversitar și universitar, deschizându‑și porțile pentru grupurile de elevi ce au vizitat obiectivul în cadrul programului Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! și găzduind conferința La răscrucea dintre realități, cu părintele ieromonah Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa. De asemenea, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei s‑au desfășurat cursul festiv al studenților Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, ce a avut loc la încheierea studiilor universitare de licență, și vizita de studiu a absolvenţilor Colegiului Naţional de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti.
În ultima lună a anului ce tocmai s‑a încheiat au avut loc mai multe evenimente specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, printre care: ediția a VIII‑a a spectacolului cultural‑artistic Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor și Concertul tradițional de colinde Răsăritul cel de Sus al Patriarhiei Române, susținut anul acesta de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, de Corala bărbătească ortodoxă Te Deum Laudamus şi de un grup de colindători din satul Breb, comuna Ocna Șugatag, județul Maramureş.
Palatul Patriarhiei își păstrează porțile deschise și în anul 2017 pentru a primi turiști și pelerini din toate colțurile lumii, pentru a le oferi informațiile necesare și pentru a‑i ajuta să înțeleagă mai bine istoria acestei clădiri impunătoare, ridicată în urmă cu mai bine de un veac.