Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Retrospectiva celei de-a treia ediţii a Şcolii de vară „Viitorul este pro-viaţă”
Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al mănăstirii prahovene Caraiman a găzduit în perioada 25-29 august 2021 a treia ediţie a Şcolii de vară „Viitorul este pro-viaţă”, organizată de Asociația Studenți pentru viață și Asociația România pentru viață, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pe parcursul celor cinci zile, cei 25 de participanţi au luat parte la mai multe ateliere care au avut ca scop dobândirea de cunoștințe despre problematica pro-viață și despre aspectele legate de criza de sarcină, respectiv deprinderea competenţelor necesare pentru organizarea unor activități pro-viață în comunităţile din care provin.
Prima zi a acestui proiect, miercuri, 25 august, a fost dedicată cunoașterii participanţilor în cadrul unui concept educațional intitulat „Cafeneaua pro-viață”, menit să încurajeze dialogul pe teme pro-viață și schimbul de idei între participanți. În continuare, Adelina Fronea a susținut o prezentare despre integritate și responsabilitate, în care i-a încurajat pe tinerii participanţi să-și respecte principiile și să-și asume responsabilitatea, mai ales în momentele-cheie ale vieții. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Unplanned”, care prezintă transformarea vieții unei tinere, urmărind drumul plin de provocări parcurs de aceasta de la director în cadrul unei clinici specializate în întreruperi de sarcină la lideri ai mișcării pentru viață și susținătoare a femeilor în criză de sarcină, se arată pe site-ul studentipentruviata.ro.
Prima parte a programului din a doua zi a fost dedicată atelierelor susținute de Adriana Ene: „Dezvoltarea abilităților de comunicare” și „Storytelling”, în care a fost subliniat faptul că a fi pro-viață „e mai mult decât o convingere, o asumare rostită. Este acțiune, implicare, conștientizare a forței interioare de care trebuie să dispui pentru a te dărui acestei cauze, viața”. Programul s-a încheiat cu o prezentare și un atelier practic despre cum comunicăm cu femeile în criză de sarcină, respectiv o scurtă piesă de teatru regizată de Diana Paul pe baza unei mărturii despre criza de sarcină, pusă în scenă chiar de o parte dintre participanții la Școala de vară „Viitorul este pro-viață”.
Vineri, 27 august, participanţii la şcoala de vară au construit argumente pro-viață împreună cu Alexandru Voropanov și au luat parte la o dezbatere unde au pus în practică ceea ce au învățat în cadrul atelierului. În a doua parte a zilei, tinerii au aflat despre cele peste o mie de activități pro-viață pe care le pot desfăşura în comunitatea lor şi au colaborat în cadrul unor echipe la realizarea unei proiecții de film și a unui atelier de pancarte. La finalul zilei, a fost organizată o acţiune de tip „treasure hunt” în oraşul Buşteni.
În penultima zi a şcolii de vară, Eliza-Maria Cloțea, medic rezident în obstetrică-ginecologie, a susţinut prezentarea temei „Metode de avort și riscuri”, urmată de alte ateliere care au avut ca scop informarea celor prezenţi cu privire la implicarea în activităţile pro-viaţă, anume „Cum ne documentăm pe subiecte pro-viață”, susținut de Cătălin Sturza și „Traficul de persoane - sclavia modernă”, susținut de Cătălina Stroe de la Asociația eLiberare. Ziua a continuat cu o drumeție de la Sinaia spre Stâna regală. În sesiunea de închidere a şcolii de vară, intitulată „Încotro acum? Viitorul pro-viață!”, participanții au vorbit despre modalități de a rămâne în legătură unii cu ceilalți și despre activități pro-viață în care se vor implica la nivel local după începerea anului universitar.
Duminică, înainte de a pleca spre casă, cei 25 de liceeni şi studenţi au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Caraiman.