În cadrul primei ședințe de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei din anul 2025, joi, 9 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a numit noul
Reuniune a femeilor ortodoxe la Cluj-Napoca
Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului sărbătoreşte 20 de ani de la reînfiinţare. Cu această ocazie a avut loc o reuniune la care au participat ierarhii eparhiei, oaspeţi din ţară şi de peste hotare.
Reuniunea femeilor ortodoxe din ţară s-a desfăşurat marţi, 9 septembrie, la sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela facultăţii, de către Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a părinţilor profesori din cadrul facultăţii, precum şi a membrelor Societăţii Femeilor Ortodoxe din întreaga ţară şi a oaspeţilor din străinătate. Festivităţile au continuat în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă cu mai multe prelegeri în care a fost evidenţiat rolul activităţilor societăţii şi au fost rememorate o parte din evenimentele importante care au avut loc în cei 20 de ani de la reînfiinţare.
Un cuvânt de apreciere a fost rostit, cu această ocazie, de către IPS Părinte Mitropolit Andrei: „Această societate misionară a făcut o bună activitate în perioada interbelică, dar în 1948 a fost desfiinţată de puterea comunistă. Pentru că ne-am întâlnit aici, în aula Facultăţii de Teologie, am făcut o paralelă pentru că inclusiv facultatea noastră a fost desfiinţată în 1953, iar acum, în libertate, firul istoriei este reînnodat“. Ierarhul a adăugat că activitatea femeilor ortodoxe din eparhie este foarte importantă, atât în plan filantropic, cât şi duhovnicesc: „Activitatea lor se încadrează în ceea ce spune Sfântul Apostol Petru, în prima Epistolă, capitolul 3, versetul 3: «Podoaba lor nu e cea de din afară, împletirea părului, bijuteriile de aur scumpe, ci este omul cel tainic, ale inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit care e de mare preţ, în faţa lui Dumnezeu». Cam în acest sens se desfăşoară activităţile duhovniceşti şi activităţile filantropice ale Societăţii Femeilor Ortodoxe, pentru că din bănuţul lor asistă o sumedenie de oameni neputincioşi şi care sunt la limita existenţei. Dumnezeu să binecuvânteze toată activitatea Societăţii Femeilor Ortodoxe!“.
Gabriela Trâmbiţaş, preşedintele Societăţii Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a mulţumit IPS Părinte Mitropolit Andrei pentru prezenţa la eveniment, precum şi pentru sprijinul acordat societăţii de când a fost întronizat ca ierarh la Cluj-Napoca. „O dată pe an, colecta din Duminica Mironosiţelor din eparhie este donată Societăţii Femeilor Ortodoxe. Noi desfăşurăm zilnic un program de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu, aproximativ 60 de persoane, dintre care aproape 40 de persoane au venituri foarte mici, cărora încercăm să le luminăm viaţa şi să îi facem să simtă prezenţa Bunului Dumnezeu şi că Bunul Dumnezeu nu uită pe nimeni“, a spus Gabriela Trâmbiţaş.
În cadrul întâlnirii au mai vorbit PS Episcop Vasile Someşanul, părintele Bogdan Ivanov, consilier cultural, pr. prof. Ioan Vasile Leb, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Lia Oniţiu, membru de onoare, care a prezentat istoricul Societăţii Femeilor Ortodoxe din eparhie. De asemenea, nu au lipsit cuvintele invitaţilor din ţară şi din străinătate, precum şi câteva momente muzicale şi vizionarea filmului „Bartolomeu“.
Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca s-a reînfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 1994, în dorinţa de a continua activitatea deosebită pe care femeile ortodoxe au desfăşurat-o în perioada interbelică. Societatea a fost desfiinţată în 1948, când a fost interzisă, în general, activitatea tuturor organizaţiilor Bisericii Ortodoxe Române.
Începând din 1994 până în prezent, societatea a desfăşurat o intensă activitate filantropică, iar în prezent deţine acreditare pentru activitatea de asistenţă a persoanelor vârstnice la domiciliu.