Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Reuniune a fiilor satului la Dalboșeț, județul Caraș-Severin
Manifestarea spiritual-culturală ce s-a desfășurat în comuna Dalboșeț, sâmbătă, 18 septembrie, va rămâne în memoria credincioșilor de pe Valea Almăjului. Ziua a debutat cu întâmpinarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către locuitori din comuna Dalboșeț, fii și fiice ale satului, veniți de aproape sau de departe la această întâlnire de suflet, organizată de primăria și parohia din această localitate. Foarte mulți istorici, cercetători, profesori, medici, academicieni, economiști, oameni de cultură, care s-au născut în Dalboșeț și acum își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel în țară și în străinătate, s-au reunit la această manifestare spiritual-culturală.
Prima parte a acestei sărbători locale a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de către ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și un Polihroniu. A urmat o slujbă de pomenire pentru preoții care au slujit în biserica parohială, precum și pentru toți fiii satului adormiți în Domnul. La finalul sfintelor slujbe, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt în care a subliniat rolul determinant pe care l-a avut și îl are biserica în viața credincioșilor, ea fiind inima satului românesc.
„Fiii satului din Dalboșeț au venit, de aproape sau de departe, în «Betleemul» lor și cu toții ne-am rugat în biserica din inima satului, în biserica în care ei au fost botezați, unii dintre ei s-au cununat și aceeași biserică în care unii dintre ei și-au mărturisit păcatele în cadrul Tainei Sfintei Spovedanii și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Biserica este mama noastră și fiii satului Dalboșeț, astăzi, s-au reunit cu mic, cu mare în curtea bisericii și la Sfânta Liturghie, slujba de Te Deum și la slujba de pomenire pentru cei adormiți, pentru fiii satului care au plecat în Împărăția lui Dumnezeu”, a precizat ierarhul.
În continuare, Părintele Episcop a oferit mai multe diplome de excelență „Episcop Emilian Birdaș” pentru cei care se străduiesc să păstreze credința, cultura și toate valorile ce ne definesc ca neam.
În partea a doua a întâlnirii, lucrările acestei reuniuni de suflet s-au mutat în Căminul Cultural, unde a fost lansat al doilea volum „Dalboșeț - Studiu monografic”, ediția a doua.