În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Revărsare de har tămăduitor la izvorul Mănăstirii Ghighiu
Izvorul Tămăduirii, praznic serbat în Vinerea Luminată, adună anual la Mănăstirea Ghighiu din apropierea orașului Ploiești numeroși pelerini prahoveni, dar și din alte părți ale țării, care vin să se bucure de frumusețea rânduielilor pascale și să primească apa sfințită de la izvorul tămăduitor aflat în incinta lavrei. Anul acesta, în mijlocul maicilor și al credincioșilor a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei, înconjurat de un sobor de clerici.
Pe harta locurilor de închinare din cuprinsul țării noastre, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, având hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Adormirea Maicii Domnului”, ocupă un loc de seamă. Zi de zi, numeroși pelerini îi trec pragul nu doar pentru a se bucura de isihia și frumusețea naturală a acestui loc unde trudesc maicile din obște, dar și pentru a se împărtăși de harul lui Dumnezeu prin închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”. Cu toate acestea, în fiecare an momentul cel mai așteptat de pelerini este praznicul Izvorului Tămăduirii, când se sfințește apa izvorului vindecător din incinta lavrei.
Și la sărbătoarea din acest an, curtea mănăstirii s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care au participat la sfintele rânduieli săvârșite de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele arhimandrit Pavel Toderiţă, stareţul Schitului Dragoslavele, Stavropighie patriarhală, din judeţul Argeş; părintele protosinghel Iustin Bulimar, stareţul Mănăstirii Plumbuita din Bucureşti; părintele protosinghel Vartolomeu Burlea, duhovnicul obştii; părintele protoiereu Adrian Matei de la Protopopiatul Ploieşti Nord; părintele Emil Nedelea Cărămizaru de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Bucureşti, precum și alţi clerici.
Un alt motiv de bucurie duhovnicească pentru pelerini a fost prezența la această zi de hram a cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse și așezate spre închinare de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București.
Mai întâi, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii. După citirea Sfintei Evanghelii, a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria şi simbolismul acestei sărbători instituite în urma unei minuni a Maicii Domnului, al cărei martor a fost viitorul împărat bizantin Leon cel Mare (457-474).
„Pentru a ne aminti mereu de minunile făcute de Maica Domnului prin acest izvor și, în același timp, pentru a-i mulțumi Născătoarei de Dumnezeu, Părinții Bisericii au hotărât ca prima zi de vineri de după sărbătoarea Învierii să fie închinată Maicii Domnului. Fixarea în calendarul ortodox în prima vineri de după Paști a acestei sărbători dedicate puterii Maicii Domnului de a vindeca bolile și suferințele oamenilor nu este întâmplătoare. Într-o altă vineri, Vinerea Pătimirilor, Maica Domnului a stat lângă Crucea Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos, din Care a izvorât viață și mântuire. În icoana ortodoxă a Răstignirii Mântuitorului, Maica Domnului este reprezentată sub coasta Mântuitorului, de unde curg sânge și apă, cele două elemente euharistice. Sângele simbolizează Sfânta Împărtășanie, iar apa simbolizează Botezul. Doar prin aceste două Sfinte Taine noi devenim fii ai Bisericii, iar Maica Domnului este simbolul sau icoana Bisericii. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, Maica Domnului simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu. Ea este, acum, imaginea Bisericii, spațiul unde lucrează acest har vindecător al lui Hristos. De aceea, Fecioara Maria este cinstită într-un mod deosebit drept cea care face minuni, fiind numită Izvor al Tămăduirii sau Izvorul dătător de viață, întrucât L-a născut pe Hristos Dumnezeu, Care este Izvorul vieții”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Totodată, ierarhul a amintit și de faptul că în această zi este rânduită și o slujbă specială de sfințire a apei, care urmează tipicul Utreniei pascale: „Tot în această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei. Agheasma din Vinerea Luminată este purtătoare de har. Ne aduce binecuvântare, sfințenie și putere. Agheasma sau Izvorul de astăzi, prin mijlocirea Maicii Domnului, aduce viață nouă tuturor. Și precum Mântuitorul Hristos a înviat din morți, «cu moartea pe moarte călcând», prin această apă sfințită ni se dă puterea de a lupta împotriva ispitelor, a diavolului și de a fi biruitori în lupta cu păcatul”.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori în frunte cu ierarhul au mers în procesiune la agheasmatarul edificat în apropierea bisericii mănăstirii, unde au săvârșit slujba de sfințire mică a apei după rânduiala tradițională, cu această agheasmă fiind apoi stropiți și credincioșii, ca semn al binecuvântării lui Dumnezeu. În continuarea slujbei Aghesmei mici, Preasfinţia Sa a sfinţit noi spaţii ale ansamblului mănăstiresc, în care au fost amenajate o patiserie, o nouă bucătărie şi o nouă trapeză. Pentru credincioşii care au participat la sfintele rânduieli, mănăstirea a pregătit sticle cu agheasmă şi punguliţe cu anafură.