Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Revedere după 25 de ani de la absolvire, la Sibiu
Absolvenţii promoţiei 1985-1989 a Institutului Teologic de Grad Universitar de la Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, s-au revăzut la 25 de ani de la absolvirea cursurilor de licenţă. Absolvenţii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Cei aproximativ 50 de absolvenţi din ultima promoţie a Institutului Teologic de la Sibiu, devenit ulterior, după evenimentele din decembrie 1989, Facultatea de Teologie Ortodoxă din vechea cetate transilvană, au păşit din nou în „Alma Mater“, locul unde s-au format intelectual şi duhovniceşte pentru a deveni slujitorii Bisericii.
Programul întâlnirii a început cu un Te Deum oficiat de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în capela facultăţii. La slujbă au participat IPS Mitropolit Laurenţiu, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, decanul facultăţii, pr. prof. dr. Aurel Pavel, iar din soborul de preoţi au făcut parte pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, şi alţi slujitori ai sfintelor altare. După slujba de Te Deum a fost oficiat un Parastas pentru profesorii şi colegii trecuţi la Domnul.
Slujirea lui Hristos
La sfârşitul slujbei, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe absolvenţi, i-a felicitat pentru activitatea lor pastoral-misionară din aceşti ani şi i-a îndemnat să rămână vrednici slujitori ai Bisericii străbune.
„Tradiţia revederii la un anumit număr de ani nu este doar aşteptată de noi, ci constituie un eveniment dublu, atât pentru cei care serbează această revedere, cât şi pentru Facultatea de Teologie. De aceea, ne bucurăm astăzi cu toţii că v-am putut primi la împlinirea a 25 de ani de la terminarea facultăţii. Sunt 25 de ani de activitate în ogorul Bisericii, ani care, pentru fiecare în parte, constituie o perioadă de dăruire a vieţii lui Hristos şi Bisericii Sale. Aţi primit daruri de la Dumnezeu pentru ca să puteţi, împreună cu enoriaşii încredinţaţi sau în misiunea avută de fiecare în parte, să călătoriţi pe calea mântuirii. La ora festivă vă întâlniţi cu profesorii pe care i-aţi avut timp de patru ani şi care au încercat nu doar să vă ofere cunoştinţe, ci şi să vă pătrundă în suflet şi vă îndrume pe această cale frumoasă, dar dificilă, a slujirii lui Hristos în haina preoţiei“, a spus ierarhul.
Curs festiv
Întâlnirea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“, unde a avut loc un curs festiv susţinut de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, care le-a vorbit absolvenţilor despre realizările pe plan cultural şi spiritual din timpul celor 25 de ani de domnie ai Sfântului Constantin Brâncoveanu. A urmat citirea catalogului, prilej pentru absolvenţi de a-şi prezenta realizările pe plan familial, dar şi profesional.
„Am fost martorii ultimului an de existenţă a Institutului Teologic de Grad Universitar de la Sibiu, iar astăzi ne-am întâlnit într-un moment de rugăciune şi cu bucuria prezenţei binecuvântate a IPS Mitropolit Laurenţiu şi a celor câţiva venerabili profesori, părintele academician Mircea Păcurariu şi a părintelui profesor Dumitru Abrudan, alături de actualul decan şi actualul prodecan ai facultăţii de la Sibiu. Ne-am întâlnit pentru a răspunde „prezent“ la apelul catalogului, cu bucuria revederii şi mulţumirea şi nădejdea închinate Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră, asupra familiilor şi asupra comunităţilor slujite şi cinstite în cadrul Bisericii şi neamului nostru“, ne-a spus părintele consilier Savu Popa, absolvent al acestei promoţii.