Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Revedere la 46 de ani de la absolvire la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu
Absolvenţii promoţiei 1971-1975 de la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, s-au întâlnit luni, 7 iunie, pentru a marca cei 46 de ani trecuţi de la finalizarea cursurilor de licenţă.
Absolvenţii s-au rugat împreună în cadrul unei slujbe de mulţumire oficiate în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde au fost întâmpinaţi de prodecanul instituţiei, pr. conf. dr. Constantin Necula. După slujba de mulţumire, preoţii au săvârșit un Parastas pentru profesorii şi colegii trecuţi la Domnul.
Din cauza restricţiilor impuse de autorităţi anul trecut pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, întâlnirea de 45 de ani de la absolvire a promoţiei menţionate a fost amânată pentru anul acesta.
Întâlnirea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu”, unde au fost prezenţi vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. conf. dr. Daniel Buda, şi pr. conf. dr. Constantin Necula. Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de arhim. Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar a evidenţiat lucrarea misionară deosebită a preoţilor din această promoţie de absolvenţi ai facultăţii sibiene.
„Sunteţi o generaţie care a dat Bisericii noastre şi poporului român peste 20 de lăcaşuri de cult construite în vremea comunismului, în condiţii grele, când se obţinea foarte greu o autorizaţie de construcţie pentru un lăcaş de cult, dacă se obţinea. Aţi făcut atâtea lucruri bune pentru Biserica noastră fără să cereţi avizul pe care oricum nu l-aţi fi primit de la autorităţile de la acea vreme! Suntem datori să vă mulţumim pentru toate acestea şi suntem datori, de asemenea, să vă luăm modele de slujire şi de demnitate în slujirea pastorală. Scopul prezenţei mele aici este să vă transmit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu cuvânt de binecuvântare părintească în calitate de arhiereu, apoi Înaltpreasfinţia Sa vă transmite cuvânt de dragoste frăţească în calitate de împreună-slujitor şi jertfitor pe Altarul Bisericii şi neamului românesc. De asemenea, vă transmite cuvânt de îmbărbătare pentru anii frumoşi la care vă aflaţi pentru că vârsta pensionării nu aduce numai greutăţi, ci şi bucurii”, a spus părintele vicar.
În mesajul de felicitare, părintele decan Daniel Buda a vorbit despre contribuţia adusă de generaţiile de absolvenţi la creşterea prestigiului de care se bucură Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
„Aţi venit să vă întâlniţi aici, la Sibiu, în facultatea unde aţi studiat şi ştiu că purtaţi instituția în suflet. Vă rog să purtaţi în rugăciunile dumneavoastră facultatea, studenţii care sunt astăzi şi să ne vorbiţi de bine oriunde mergeţi. Ştim că acum sunt mai multe facultăţi de teologie, dumneavoastră veniţi din mai multe regiuni ale ţării, aşa cum şi studenţii noştri astăzi vin din toate regiunile ţării, dar acolo unde dumneavoastră activaţi sau aţi activat sunteţi cărţile de vizită vii ale Facultăţii de Teologie din Sibiu”, a spus părintele decan.
La rândul său, părintele Constantin Necula a subliniat rolul avut de generaţiile de preoţi care au activat încă din timpul regimului comunist în păstrarea credinţei ortodoxe.
„Generaţia de astăzi nu ar fi existat dacă nu aţi fi luptat dumneavoastră să staţi acolo, pe baricade. La întâlniri de genul acesta se ţine un curs festiv. Dumneavoastră sunteţi un curs festiv! Vreau să vă socotiţi pe fiecare dintre dumneavoastră o pagină glorioasă a Bisericii. Ştiu că nu v-a fost uşor, bănuiesc prin ce aţi trecut pentru că am citit enorm despre asta în ultima vreme”, a spus părintele Necula.
În cadrul întâlnirii, absolvenţii şi-au prezentat activitatea pastoral-misionară din comunităţile încredinţate de-a lungul vremii, şi-au amintit momentele frumoase din studenţie şi au evocat personalităţile marilor profesori pe care i-au avut la Sibiu.