Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Revedere la Seminarul Teologic din Buzău
Absolvenții promoției 1984-1989 a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău s-au revăzut marți, 20 august 2019, după 30 de ani de la terminarea studiilor liceale. Programul întâlnirii a început în Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, fostul diriginte din anul I al acestei generații, a săvârșit Sfânta Liturghie, la care a asistat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La Sfânta Liturghie, împreună cu Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a rugat un sobor de slujitori din care au făcut parte preoți din cadrul acestei promoții. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a spus că este o bucurie pentru că se continuă tradiția revederilor foștilor absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox din Buzău, unde s-au format de-a lungul timpului numeroase generații de slujitori ai Sfintelor Altare. „Am trăit cu toții bucuria întâlnirii, pe de o parte, cu un oaspete drag nouă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, fiu duhovnicesc al eparhiei noastre, și, pe de altă parte, cu absolvenții generației 1989 a Seminarului Teologic din Buzău. După 30 de ani de la absolvire, fiecare a venit de la rosturile sale, din țară și din străinătate, pentru a se ruga în duh de comuniune cu Hristos Domnul la Sfânta Liturghie, pentru a-și aduce aminte de cei care nu se mai află printre noi, dar care, în chip nevăzut, sunt împreună cu noi, pomenindu-i spre sfârșitul Sfintei Liturghii și pentru a retrăi bucuriile de pe vremea când erau elevi seminariști. A fost, a rămas și va continua această tradiție frumoasă, ca absolvenții de seminar să se întâlnească la 10 ani, la 20 de ani, la 30 de ani, atâta vreme cât Dumnezeu îi ține în viață, pentru a reînnoda legăturile frățești din timpul seminarului, când s-au aflat cu toții împreună, sub îndrumarea profesorilor, dar mai ales sub călăuzirea Preasfântului Duh”, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Cu această ocazie, părintele Manea Cristișor și părintele arhidiacon Mihalache Tudor, venerabilii profesori pensionari și foști directori ai instituției de învățământ teologic buzoiene, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, fostul lor elev, „Crucea Sfântului Apostol Andrei”, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Dunării de Jos.
„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Ciprian, ați avut bunătatea și amabilitatea să stăruiți ca să fim astăzi împreună. Iată cât este de bine și cât este de frumos ca să fie frații împreună! Indiferent de vârstă, de ranguri și de rosturi în viața trecătoare, chiar și a Bisericii, în Dumnezeiasca Liturghie, toți suntem frați, sub protia Arhiereului Cel veșnic, păzitorul sufletelor și al trupurilor noastre, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a afirmat chiriarhul Dunării de Jos.
Întâlnirea a continuat cu un curs festiv, care a fost ținut în noua clădire a Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”. Momentul a fost unul emoționant, întrucât dirigintele de odinioară, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în prezența celorlalți profesori, a strigat catalogul, iar foștii elevi au depănat amintiri și au evocat realizările lor pe plan personal și profesional.
La finalul Sfintei Liturghii de la catedrală a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru profesorii și absolvenții Seminarului „Chesarie Episcopul” trecuți la Domnul.