De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Revederea de 10 ani a promoţiei 1999-2004, la Seminarul Teologic din Suceava
Momente încărcate de emoţie şi nostalgie la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava, unde sâmbătă, 19 iulie 2014, absolvenţii promoţiei 1999-2004 s-au reîntâlnit cu ocazia împlinirii a 10 ani de la finalizarea cursurilor. Agenda aniversării a început de dimineaţă cu Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul seminarului, la finalul căreia s-a oficiat slujba Parastasului pentru profesorii şi colegii trecuţi la Domnul, după care au urmat felicitările şi cuvântările de final. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Reîntâlnirea foştilor seminarişti suceveni, unii veniţi chiar din alte eparhii sau de peste hotare, a avut loc la iniţiativa părintelui Daniel Loluţă, paroh la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva“ din Pleşeşti, care ne-a oferit mai multe detalii: „Revederea de 10 ani a generaţiei noastre a avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, noi fiind primii foşti seminarişti suceveni care am organizat această manifestare în cadrul seminarului. De altfel, generaţia noastră a fost prima care a terminat seminarul la Suceava, în noua clădire. Spre bucuria noastră, în mijlocul nostru a fost prezent şi IPS Pimen, care a ţinut la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de folos în care a subliniat importanţa slujirii preoţeşti şi importanţa familiei preotului în bunul mers al parohiei. După cursul festiv au mai rostit cuvântări fostul nostru diriginte, părintele Dănuţ Popovici, actualmente prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa, părintele profesor Ilie Macar, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Câmpulung Moldovenesc, părintele Iftimiu Adrian, director onorific al seminarului sucevean, şi părintele Bogdan Hrişcă, actualul director. La finalul Sfintei Liturghii, am oficiat slujba Parastasului, în care ne-am adus aminte de Preasfinţitul Gherasim Putneanul, cel care a fost în comisie la examenul de admitere, de părintele Alexandru Lăzăreanu, care ne-a fost profesor de muzică mai mulţi ani, şi de fostul nostru coleg, părintele Vasilică Nuţu, trecut la cele veşnice anul trecut“.
„Ne-am întâlnit în jurul lui Hristos Domnul euharistic, în cadrul comuniunii Sfintei Liturghii, ştiind că nu există un cadru mai solemn în lumea aceasta decât Sfânta Liturghie, unde Însuşi Hristos Domnul coboară la întâlnirea tainică şi intimă cu noi. Clipa aceasta are si valenţe duioase pentru că, spre finalul întâlnirii din paraclis, a mai avut loc un moment emoţionant pentru toţi, momentul pomenirii celor care nu mai sunt împreună cu noi. Ei sunt chemaţi pe alt tărâm, tărâmul vieţii veşnice. Ne-am adus aminte cu pioşenie de arhiereul-vicar Gherasim Putneanul, de părintele profesor Alexandru Lăzăreanu, precum şi de unul dintre foştii mei elevi, părintele Vasile Nuţu, care prea de timpuriu a fost chemat dincolo, în braţele Arhiereului Veşnic, Hristos Domnul. Mărturisesc că m-am legat foarte mult de această generaţie, întrucât este de o vârstă cu începuturile mele didactice în această instituţie teologică, fiind şi prima căreia i-am fost diriginte. Mai menţionez că este lăudabilă această iniţiativă a părintelui Daniel Loluţă, de reîntâlnire la ceas aniversar“, ne-a spus pr. conf. dr. Dănuţ Popovici, fostul diriginte al promoţiei 1999-2004.
Ce au declarat foştii seminarişti suceveni la momentul aniversar
„Sunt foarte bucuros şi emoţionat, în acelaşi timp, de faptul că am avut ocazia să mă întâlnesc cu o parte din foştii colegi de clasă şi părinţii profesori. Pe unii dintre ei nu-i mai văzusem de la absolvirea seminarului. Anii de seminar au constituit o perioadă importantă în formarea noastră ca viitori slujitori ai Domnului. Am învăţat multe lucruri care au stat la baza formării noastre teologice. S-au legat prietenii frumoase. Sunt multe amintiri plăcute, unele amuzante, care ne fac multă plăcere ori de câte ori vorbim despre ele. Sper din tot sufletul ca astfel de întâlniri să fie mai dese, iar noi să fim mai uniţi în apărarea dreptei credinţe, să ne sprijinim mai mult în rugăciune. Să fim alături unii de alţii şi la bine şi la rău, ca toţi împreună să dăm răspunsul cel bun când vom păşi în faţa Mântuitorului Hristos, Judecătorul cel milostiv şi drept“- preot Bogdan-Vasile Negrea, Parohia Putna.
„Întâlnirea dedicată parcurgerii unui deceniu de la finalizarea cursurilor Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava a fost nu numai un prilej de a ne revedea, ci şi de a comunica şi a ne împărtăşi bucuriile unii cu ceilalţi. Un moment de emoţie şi de trăire la intensitate maximă a bucuriei ce ne-a înconjurat. Un moment în care am sondat în cufărul cu amintiri pentru a scoate la lumină tot ceea ce era mai frumos: gânduri, impresii, sentimente. Ne-am regăsit unii pe ceilalţi, am dialogat şi am fost cuprinşi de nostalgia unor vremuri demult apuse. Dar orice punct deschide o nouă frază… şi credem că această nouă frază se va scrie de acum fără de a mai pune punct vreodată“ - asist. drd. Alexandru Prelipcean, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
„Având în vedere încarcătura spirituală a evenimentului, celebrarea acestuia s-a făcut prin savârşirea Sfintei Liturghii, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru toate. Dacă pentru cei vii am săvârşit rugăciuni de mulţumire, pentru cei trecuţi la Domnul am oficiat rugăciuni de iertare a păcatelor. Cu tristeţe ne gândim la cei care au plecat la Creator, întrucât simţim că mai avem ce învăţa de la ei, dar şi cu bucurie, întrucât au deschis porţile Cerului şi se roagă pentru noi. Am avut şi bucuria de a fi binecuvântaţi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de a primi cuvânt de folos, cu grijă şi dragoste părintească, aşa cum ne-a obişnuit încă din perioada seminarului. Mulţumim tuturor profesorilor care au pus temelia educaţiei noastre teologice şi empirice. A fost o experienţa înălţătoare şi revelatoare, pe care nu o putem păstra doar pentru noi, întrucât emană atât de multă bucurie, încât trebuie împărtăşită şi altora spre o bucurie în comuniune, în Hristos Domnul şi Dumnezeul nostru“ - preot Viorel-Ioan Cozmei, Parohia Iaslovăţ.