Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Ridicat-am ochii mei la munți”
În perioada 3-5 iulie, Ziarul Lumina a organizat, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman din Bușteni, județul Prahova, colocviul de literatură creștină „Ridicat-am ochii mei la munți - Repere ale liricii religioase românești”. Au participat poeți și critici literari din toată țara.
În deschidere, cuvântul de binecuvântare a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Văd foarte multă poezie care se inspiră din Scriptură și din tradițiile creștine ale poporului român. Există foarte multă poezie sacră, fie doxologică, psalmică, fie creată de poeți care ajung la starea de beatitudine, de inspirație, pentru a-L preamări pe Dumnezeu sub forma poeziei. Astfel, învățătura creștină pătrunde mult mai ușor și mai plăcut în sufletul oamenilor”, a arătat Preasfinția Sa. De asemenea, ierarhul a mai vorbit și despre „curajul nemaipomenit” al poeților religioși din vremea comunismului, a căror operă a ajuns la public „fie pentru că cenzorii nu au văzut mesajul, fie pentru că ei au lăsat-o să treacă pentru că și-au dat seama că poezia de inspirație religioasă era un lucru foarte necesar sufletului acestui popor”.
Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina, a subliniat faptul că acest colocviu stă sub semnul Psalmului 120 - „Ridicat-am ochii mei la munți” - și a vorbit despre „bucuria întâlnirii ce stă în prelungirea a ceea ce facem la suplimentul literar și artistic al Ziarului Lumina”.
Daniela Șontică, redactor-șef adjunct al Ziarului Lumina și coordonator al suplimentului „Lumina literară și artistică”, a făcut o scurtă prezentare a acestei publicații care apare lunar din aprilie 2014.
Virgil Borcan, profesor de limba și literatura franceză la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov și coordonator al cenaclului ce funcționează la această facultate, a prezentat o comunicare cu titlul „Scurt traseu diacronic al poeziei religioase românești”.
Lidia Popița-Stoicescu, redactor la Radio Trinitas, unde realizează emisiunea „Lumină lină”, a vorbit despre „Poeți români în căutarea lui Dumnezeu”. Doamna Popița-Stoicescu a observat că există trei modalități de manifestare a poeziei religioase: o încercare de a da o definiție a lui Dumnezeu; o cale a Damascului - drumul de la negare la convertire; mărturisirea cuvântului revelat.
„Poezia ca instrument de cunoaștere mistică” este titlul prezentării susținute de Carmelia Leonte, ce semnează atât cărți de versuri, cât și de proză.
O scurtă trecere prin istoria poeziei religioase în vremea de după cel de al Doilea Război Mondial a realizat Emanuela Ilie, conferențiar universitar, critic și istoric literar, ce a prezentat lucrarea „Poezia religioasă înainte și după 1989. Constrângeri, prejudecăți, inerții de receptare”.
Paul Aretzu, scriitor și profesor de limba și literatura română, a susținut o comunicare cu tema „Rolul creației literare în creștinism”, în care a subliniat „necesitatea unei întoarceri de finețe către literatura veche”.
„Valori psalmice în poezia populară românească” s-a intitulat lucrarea prezentată de poetul Florin Dochia. El a arătat că „o lectură a psalmilor traduși de Dosoftei ne aruncă spre folclor” și că a existat un schimb reciproc între planul folcloric și cel religios.
Florin Caragiu a vorbit despre „Poezie și iconicitate”, lucrare dedicată memoriei surorii sale, Carmen Caragiu, și a subliniat „existența fundamentelor religioase ale culturii”.
A fost prezent la colocviu și părintele profesor Gheorghe Holbea, prodecan la Facultatea de Teologie din București, care conduce un cenaclu literar la această facultate, unde vin atât studenți teologi, cât și studenți de la alte facultăți. Părintele a citit câteva creații ale poetului Daniel Turcea, plecat la Domnul la 33 de ani.
În partea a doua a zilei de 4 iulie, au susținut recitaluri de poezie autorii: pr. Nicolae Stoia, Elena Dulgheru, Diana Caragiu, Monica Manolachi, Adriana Bulz, Florentina Loredana Dalian, Daniela Șontică, Paul Aretzu, Lidia Popița-Stoicescu, Carmelia Leonte, Simona Dumitrache, Daniel Drăgan, Florin Caragiu, Florin Dochia, Codruț Radi, Laurențiu-Ciprian Tudor, Sorin Lucaci, Eugenia Țarălungă, Emil-Iulian Sude.
Întâlnirea poeților la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Bușteni a fost și prilej pentru a crea împreună o poezie, la care fiecare dintre cei prezenți a contribuit cu câte un vers. Iată ultimele versuri ale acestei creații: „Atât rămâne din noi: cât suntem întâlnire, comuniune, pe calea inimii cu Dumnezeu și cu oamenii/ De din jos de foarte sus, dusu-ne-am și ne-am fost spus”.