Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Roade bune ale pământului
În anul 2013, reprezentanţii Sectorului agricol, viticol şi silvic al Arhiepiscopiei Bucureştilor au participat la numeroase întruniri şi conferinţe în cadrul Comitetelor Consultative Tematice ale Autorităţilor de Management ale Ministerului Agriculturii şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, având ca obiectiv principal implementarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă în perioada 2014-2020. În continuare vom prezenta activităţile cele mai importante ale acestui sector.
Anul trecut a fost intensificat fluxul tehnologic de procesare a strugurilor şi de obţinere a vinului pe soiuri calitative superioare (fetească neagră, merlot, cabernet sauvignon, fetească regală, sauvignon blanc, muscat ottonel) şi diferite sortimente (sec, demisec, demidulce şi dulce) la Secţia de vinificaţie Urlaţi, în cadrul Cooperativei agricole „Via Domnului“ a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La Secţia de vinificaţie au avut loc numeroase inspecţii din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP), filialele Ploieşti, Târgovişte şi Bucureşti, care au verificat şi monitorizat desfăşurarea activităţilor.
S-a încheiat reconversia suprafeţelor cu viţă-de-vie
Gospodăriile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureştilor au ajuns la finalul procesului de reconversie a suprafeţelor cu viţă-de-vie. Până în anul 2012 a fost supusă programului de reconversie o suprafaţă de 31,2 hectare (75%) din totalul de 41,0 hectare viţă-de-vie îmbătrânită. În anul 2013 au fost întocmite ultimele două proiecte de reconversie cu viţă-de-vie a suprafeţei de 9,8 hectare în cadrul Gospodăriei viticole Chiţorani.
Programele de reconversie implementate erau necesare, întrucât viţa-de-vie era foarte îmbătrânită, cu multe goluri, cu un amestec de soiuri albe şi roşii, cu o perioadă de coacere neuniformă, ducând de cele mai multe ori la obţinerea de recolte mici şi vinuri de calitate inferioară. Astfel, prin intrarea pe rod a suprafeţelor supuse reconversiei, vinificaţia se poate realiza direct pe soiuri.
Programele de reconversie au constat în defrişarea plantaţiilor îmbătrânite, lucrări de pregătire a solului (scarificare, arătură adâncă, discuit), plantarea butaşilor de viţă-de-vie, instalarea sistemului de susţinere şi palisaj.
În cadrul Gospodăriei viticole Urlaţi a fost reparată vechea povarnă şi s-a pus în funcţiune un nou cazan cu o capacitate de 360 litri pentru fabricarea rachiului.
Îmbunătăţirea Gospodăriei anexe a Centrului eparhial
În cadrul Gospodăriei anexe a Centrului eparhial de la Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, a fost extinsă livada de pomi fructiferi prin plantarea mai multor soiuri de cais cu perioadă eşalonată de coacere (1 iunie - 15 august). Au fost continuate lucrările de întreţinere a următoarelor plantaţii: viţă-de-vie, în vârstă de 5 ani, cu soiuri de masă (Perlă de Chsaba, Sultanină, Muscat de Hamburg, Victoria şi Italia); pomi fructiferi, în vârstă de 2 şi 5 ani, cu specii şi soiuri diferite de măr, păr, gutui, cais, piersic, nectarin, vişin, nuc; arbuşti fructiferi, în vârstă de 4 ani, cu specii de mur şi zmeur.
În ceea ce priveşte situaţia legumicolă, au fost cultivate legume atât în spaţii protejate (seră şi solar - 1.400 mp), cât şi în teren liber.
Sortimentul de legume cultivat a fost compus din: tomate, tomate cherry, ardei gras, ardei kapia, ardei iute, vinete, castraveţi, morcovi, ţelină, ceapă verde, salată, ridichi de lună, varză, verdeţuri. O parte din legumele menţionate au fost cultivate în două cicluri de cultură, altele în culturi succesive sau în culturi intercalate, asigurând în acest fel o recoltare a produselor în tot sezonul de vegetaţie şi o exploatare intensivă a terenului. În jurul gospodăriei a fost înfiinţată o perdea de protecţie cu plop.
A fost acordată consiliere tehnică pentru rentabilizarea exploataţiilor forestiere şi participarea la inspecţiile de fond în cadrul mănăstirilor Antim, Zamfira, Cernica, Pasărea şi Cornu din Arhiepiscopia Bucureştilor.