De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
România şi Bulgaria nu vor adera la Schengen în martie
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu va avea loc în martie, a declarat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter. "O astfel de decizie nu se ia de către preşedinţia ungară a UE, ci se discută mai întâi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne", a reacţionat şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 martie 2011, a indicat ministrul ungar de Interne Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. "Ambele ţări trebuie să mai îndeplinească unele sarcini, motiv pentru care nu pot accede în spaţiul Schengen în această primăvară", potrivit unei declaraţii a lui Pinter, citată de agenţia germană DPA. Ministrul ungar a mai precizat că "până în luna iunie ar trebui să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria, după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie".
"Termenul din martie nu se mai află, în orice caz, în discuţie", a declarat pentru agenţia DPA şi un diplomat european, sub rezerva anonimatului. La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar o lună mai târziu, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivând că rapoartele semnalează lacune majore în domeniul justiţiei şi al poliţiei.
Prin amânarea aderării, românii ar pierde posibilitatea ca, din martie 2011, să circule liber în cele 25 de state membre Schengen prin ridicarea controalelor între frontierele interne, principalul beneficiu al calităţii de ţară membră. În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre - Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate - Islanda şi Norvegia şi, din decembrie 2008, Elveţia.
Autorităţile române infirmă declaraţia ministrului ungar
Şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a declarat, ieri, că nu putea fi luată o decizie privind amânarea aderării României la Schengen, pentru că aceasta trebuie să parcurgă anumite etape, iar discuţia poate avea loc doar în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), primul fiind în 20 ianuarie. Marian Tutilescu a infirmat declaraţia făcută de ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, potrivit căreia aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie. "O astfel de decizie nu se ia de către preşedinţia ungară a UE, ci se discută mai întâi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, iar primul Consiliu JAI din acest an va avea loc în 20 ianuarie, la Budapesta", a spus Marian Tutilescu. Acesta a precizat că nu se poate pune problema unei decizii în acest sens, pentru că, după o eventuală propunere în Consiliul JAI, aceasta trebuie să fie supusă dezbaterii în Parlamentul European.
Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la şedinţa de Guvern, unde a cerut miniştrilor să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011.