De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Românii ortodocși din Legnago vor avea un nou lăcaș de închinare
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a sfințit sâmbătă, 13 iulie, piatra de temelie a viitorului lăcaș de rugăciune al Parohiei românești „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din localitatea italiană Legnago, Protopopiatul Triveneto 2, păstorită de părintele Daniel Ilie. Din soborul care s-a rugat alături de ierarh au făcut parte mai mulți preoți din această protoierie, în frunte cu părintele protopop Gabor Codrea. Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre necesitatea și importanța construirii unei biserici, precum și despre bucuria de a fi părtaș la această lucrare minunată.
Preasfinția Sa a oferit, în semn de prețuire și apreciere pentru lucrarea săvârșită până în prezent, mai multe gramate episcopale membrilor Consiliului parohial, Comitetului parohial și ostenitorilor care ajută la construirea bisericii. Pentru merite deosebite în activitatea pastoral-misionară, liturgică și administrativă de până acum, părintele paroh Daniel Ilie a fost hirotesit iconom.
La eveniment au fost prezente, de asemenea, oficialități române și italiene care au rostit alocuțiuni și au felicitat membrii comunității parohiale pentru cele realizate, îndeosebi reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și ai Primăriei Legnago. Proiectul de construcție al bisericii parohiale este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României.
Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” a fost înființată în anul 2011, comunitatea desfășurându-și activitatea într-o capelă ce a aparținut Institutului Salesian din Porto di Legnago. În anul 2016 a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri în vederea construirii unei biserici parohiale din lemn, în stil maramureșean, iar în 2018, parohia a cumpărat terenul pe care se va construi viitorul lăcaș, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.