Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rugăciune comună întru bucurie
Românii ortodocşi din Sărcia, Sutjeska – Serbia, au trăit momente de aleasă bucurie zilele trecute, în mijlocul lor aflându-se Preasfinţitul Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix, împreună cu o delegaţie din România, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi.
Evenimentul pe care credincioşii ortodocşi români din această localitate au vrut să-l marcheze în mod deosebit a fost marele praznic al Adormirii Născătoarei de Dumnezeu. De aceea au dorit ca în mijlocul lor să se afle nu doar arhipăstorul lor, ci şi preoţi şi credincioşi de peste graniţă, din România. Astfel, au răspuns invitaţiei pr. Cristian Popi de la Toracu Mare, care administrează şi Parohia Sărcia, pr. Petru Drăghicescu, protopop al Toracului, pr. Liubomir Matici, protoiereul sârb de Ciacova, pr. Dumitru Popa din Dobra-Hunedoara, pr. Petru Berbentia, de la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Reşiţa, precum şi Grupul "Strana strămoşească". Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Daniil, ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi. La vremea potrivită, chiriarhul a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a vorbit celor prezenţi despre importanţa Maicii Domnului în cultul creştin şi despre sfatul pe care l-a dat celor din Cana Galileii: "Să faceţi tot ce vă va spune". După otpustul Sfintei Liturghii, pr. Petru Berbentia a dat citire mesajului sărbătoresc transmis de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, credincioşilor din Sărcia, mesaj în care îşi manifestă regretul de a nu putea fi împreună în această zi. De asemenea, pr. Petru Berbentia a oferit lui Valeri Moşesku o seamă de cărţi, reviste, CD-uri trimise de Preasfinţitul Lucian. Din partea Parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari" din Reşiţa, s-a oferit un "Apostol" pentru folosul stranei. Au mai exprimat gânduri de bucurie şi recunoştinţă şi ceilalţi preoţi invitaţi, iar la final, pr. Cristian Popi a mulţumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, precum şi tuturor celor de faţă. Între credincioşii români din Sărcia şi românii din Banatul de munte există o colaborare mai veche, amintim faptul că anul trecut la prăznuirea hramului Parohiei Sărcia "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" s-a semnat şi parafat un protocol de bună frăţietate între parohiile "Pogorârea Sfântului Duh" din Bocşa Montană şi Parohia "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Sărcia. La momentul respectiv şi-au pus semnătura pe documentul oficial părintele Ciprian Costiş din Bocşa şi părintele Cristian Popi din Toracu şi Sărcia, precum şi artizanii acestei înfrăţiri: părintele Petru Berbentia şi părintele Petru Drăghicescu.