La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Rugăciune de binecuvântare la Seminarul Teologic din Buzău
Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău și-a deschis porțile pentru noul an școlar 2022-2023. Luni, 5 septembrie 2022, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial, un sobor de preoți profesori a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La eveniment au participat pr. prof. Gheorghe Sava-Popa, directorul școlii teologice buzoiene, cadre didactice, elevi și părinți ai acestora.
„Vă întâmpin cu multă bucurie în această Catedrală Voievodală, în prima zi a anului școlar 2022- 2023, vă spun bun venit și mă rog lui Dumnezeu să vă întărească și să vă înțelepțească în așa fel încât să dovediți că v-ați înțeles chemarea atunci când v-ați gândit, împreună cu părinții voștri, să vă înscrieți la această școală teologică. Dacă ați fost atenți, în rugăciunea de la slujba de mulțumire ce s-a săvârșit, ați auzit cu toții o sintagmă care mie îmi place foarte mult, anume că dumneavoastră, elevii, vă aflați la «pragul cărților deschise» și întru așteptarea dascălilor care au menirea să vă împărtășească învățăturile cele sănătoase”, a spus ierarhul locului, în cuvântul adresat elevilor seminariști.
La Seminarul Teologic din Buzău studiază 92 de elevi, în patru clase. Alte structuri ale seminarului sunt grădinițele „Căsuța Piticilor” și „Cuvioasa Parascheva” din municipiu, unde învață 134 de copii.