De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Rugăciune la aniversarea a două secole de la înfiinţarea Poliţiei Române
Principala instituţie de menţinere a ordinii publice din ţara noastră, Poliţia Română, împlinește mâine, la sărbătoarea Bunei Vestiri, 200 de ani de existenţă. Pentru a marca acest moment, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astăzi , 24 martie, la mănăstirea bucureşteană Radu Vodă, slujba Parastasului pentru cadrele acestei instituţii care s-au jertfit la datorie.
La slujba de pomenire au participat chestorul principal de poliţie Benone-Marian Matei, inspectorul general al Poliţiei Române; chestorul de poliţie Carmen Camelia Ţuicu, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, precum şi alţi ofiţeri din structurile de conducere ale instituţiei cu atribuţii în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice.
La finalul parastasului, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat câteva repere din istoria Poliţiei Române, precum şi legătura care există între această instituţie şi idealul de libertate şi autodeterminare al poporului român. „Există o legătură deosebită între instituţia conducătoare din ţara noastră în vremurile vechi şi Biserica şi sufletul poporului. Aţi ales un moment deosebit pentru a sărbători 200 de ani de la înfiinţarea formală a Poliţiei Române, căci, dacă vom coborî în istorie, vedem că Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost, în timpul slujirii sale administrative, «vătaf de vânători», care însemna comandant al gărzii însărcinate cu paza voievodului. Totodată, în timpul domnitorului Dimitrie Sturdza, instituţia care avea sarcina de a păzi cetatea s-a numit «Poliţie», iar Mihai Viteazul a întărit această funcţie, pentru ca, în timpul domnitorului Grigorie Dimitrie Ghica, această instituţie să ia formal naştere, într-o zi de 25 martie. Prin acest lucru se înnoadă tradiţia veche cu cea nouă. Buna Vestire a fost un ideal profund în conştiinţa celor din vechime. Eram vasali ai statului otoman şi dintotdeauna dorinţa de emancipare, libertate şi autodeterminare a fost prezentă în conştiinţa voievozilor, a oamenilor însemnaţi ai poporului şi a celor care slujesc ordinea, dreptatea şi adevărul. Slujirea dumneavoastră este complexă şi presupune eforturi deosebite din partea membrilor acestei instituţii pentru păstrarea liniştii şi păcii sociale. Este de datoria noastră să nu-i uităm nici pe cei care au căzut la datorie, să-i păstrăm în memorie, să îi pomenim, să le arătăm respectul, onorând în acest mod tot ceea ce este frumos, drept, cinstit şi de urmat în viaţa noastră socială”, a spus Preasfinţia Sa.
Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost desemnată ca zi a Poliţiei Române prin art. 50 al Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Acest lucru aminteşte de momentul când, la înfiinţarea instituţiei din anul 1822, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu steagul Agiei pe care era cusută icoana Bunei Vestiri încadrată de o ghirlandă de aur.