Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rugăciune la cumpăna dintre ani
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în noaptea trecerii dintre ani, slujitorii Catedralei mitropolitane din Timişoara au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pentru credincioşii timişoreni care au dorit să păşească în noul an uniţi cu Hristos.
Acest obicei, îndătinat de mai mulţi ani în oraşul de pe Bega, a îndreptat şi în acest an paşii a sute de timişoreni spre Catedrala mitropolitană "Sfinţii Trei Ierarhi" din centrul oraşului. Aceştia au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor de-a lungul anului ce a trecut şi au cerut, totodată, Părintelui Ceresc să binecuvânteze începutul şi curgerea noului an. În prima zi a noului an, de praznicul Tăierii împrejur celei după Trup a Domnului şi la pomenirea Sfântului Ierarh Vasile Cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din oraş. În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, alcătuit din consilieri de la Centrul eparhial şi slujitori ai sfântului lăcaş. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir. După slujbă, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la însemnătatea praznicului Mântuitorului nostru Iisus Hristos sărbătorit în fiecare an la 1 ianuarie. Ierarhul a arătat că "Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului este în primul rând un act de smerenie al Mântuitorului Hristos şi împlinire a prescripţiilor Legii Vechi, dar în acelaşi timp şi un adevăr istoric, ce dă mărturie despre realitatea Întrupării Sale". Totodată, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa personalităţii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în viaţa Bisericii, prin contribuţiile sale în ceea ce priveşte învăţătura de credinţă, cultul religios, organizarea vieţii monahale, precum şi prin acţiunile sale de întrajutorare a celor bolnavi. În final, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi alesele urări de bine la început de an, ale Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, Înstâistătătorul Banatului.