În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Rugăciune la începutul anului bisericesc
În Duminica a 14-a după Rusalii, credincioșii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat la slujbe săvârșite de ierarhi în catedrale și biserici de enorie. La începutul anului bisericesc, în Arhiepiscopia Târgoviștei a fost deschisă o nouă biserică pentru sfintele slujbe, în municipiul Tulcea a fost sfințită o biserică, la Focșani au fost sfințite pictura, icoanele și catapeteasma unei capele militare, iar la Călărași a avut loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Numeroși credincioși au participat sâmbătă, 1 septembrie 2018, la slujba de binecuvântare a lucrărilor săvârșite la biserica închinată Tuturor Sfinților, din satul Viișoara, comuna Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Binecuvântarea bisericii a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, care a oficiat în continuare și Sfânta Liturghie. Cu acest moment biserica a fost deschisă credincioșilor spre slujire. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat importantul rol identitar, spiritual și național pe care biserica îl are în cadrul comunității parohiale, apreciind bunăvoința, osârdia și generozitatea fiilor satului Viișoara în derularea acestui proiect eclesial edilitar, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Liturghie arhierească la Corbeni
Credincioșii Parohiei Poienari din comuna argeșeană Corbeni au participat duminică, 2 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură legat de pericopa evanghelică duminicală, amintind că haina cu care ne vom prezenta la ospățul ceresc constă în schimbarea vieții și îndepărtarea de patimi, după cum ne-a transmis părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier eparhial. La finalul slujbei a fost instalat părintele paroh Dragoș Ionel Drăgoi, care a primit distincția eparhială „Crucea Basarabă” și mai multe cărți pentru biblioteca parohială.
Sărbătoare la capela militară din Focșani
Pictura, icoanele și catapeteasma Capelei militare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Focșani au fost sfințite duminică de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”, ne-a transmis pr. consilier eparhial Dragoș Olteanu. „Este bine și de mult folos pentru adevăratul credincios să lupte cu ispitirile care vin din afară, să se pregătească așa cum se cuvine, să-și îmbrace trupul cu haine corespunzătoare - căci nu este frumos să vii la biserică îmbrăcat oricum –, însă mai cu seamă sufletul”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei în predica sa.
La final, ierarhul a oferit Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și icoane profesoarelor implicate în proiectul educațional „O șansă pentru fiecare”, derulat sub patronajul Fundației „Capela Militară Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, care constă în pregătirea elevilor de liceu pentru examenul de bacalaureat.
Slujire arhierească la catedrala din Galați
În Duminica a 14-a după Rusalii, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. „Preocupați fiind cu toate cerințele lumii acesteia, uităm de lumea cea veșnică, uităm că avem suflet și că avem atâtea necazuri care ar trebui să fie temperate în timpul Sfintei Liturghii, unde cerem de la Dumnezeu ‹‹cele bune și de folos sufletelor și trupurilor noastre›› și multe alte daruri. Sfânta Liturghie topește ghețarul egoismului, răutății, mizeriilor și al păcatelor din noi”, a spus în cuvântul său IPS Părinte Casian.
După otpustul Sfintei Liturghii, ierarhul a amintit că data de 1 septembrie este debutul unui nou an bisericesc în care suntem datori a pune început bun în viața noastră și a lucra pentru mântuirea sufletelor noastre, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Duminică, 2 septembrie, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna din Călărași. Credincioșii prezenți la slujbă au avut prilejul de a cinsti Icoana Maicii Domnului „Portărița”, adusă spre închinare de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din comuna Rădășeni, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, se arată pe sf-esc.ro. Un grup restrâns al Corului „Mihail Vulpescu” al Protopopiatului Călărași a oferit răspunsurile liturgice la slujbă.
În semn de mulțumire, ierarhul a dăruit părintelui Constantin Aioanei, parohul bisericii din Rădășeni, „Medalia Aniversară” a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și mai multe albume și cărți tipărite în Eparhia Bărăganului.
Duminică, 2 septembrie, Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul și Dreptul Lazăr” din Tulcea a fost sfințită de PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În perioada 2014-2018 au fost realizate lucrări de reparație capitală, extindere a bisericii și pictură a sfântului locaș. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie într-un altar de vară amenajat lângă biserică.
Pentru credincioșii participanți, parohia a pregătit aproximativ 1.000 de pachete cu alimente care au fost oferite la finalul slujbei, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai.
Binecuvântare la Biserica Iancu Nou-Bălăneanu
În Duminica a 14-a după Rusalii, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Iancu Nou-Bălăneanu din Capitală, înconjurat de un sobor de slujitori. „Pilda nunții fiului de împărat arată că invitații la acest eveniment au fost reprezentanții poporului evreu pe care Dumnezeu i-a chemat la moștenirea Împărăției cerurilor. Fiul de împărat este Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar nunta Lui este pregătită de-a lungul secolelor de către Dumnezeu Tatăl și aceasta se arată în pregătirea poporului pentru întruparea Mântuitorului Iisus Hristos Care este numit Mire”, a spus Preasfinția Sa.