Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Rugăciune şi filantropie în prima duminică după Rusalii la Galați
În Duminica întâi după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa credincioşilor din municipiu. Tot în această zi, ierarhul a vizitat și schitul închinat Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, de lângă Galați.
Întrucât s-a făcut și pomenirea Sfântului Luca, Arhiepiscopul Crimeei, Înaltpreasfinţia Sa a adus, la catedrală, spre închinarea credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie, din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale, racla ce adăposteşte părticele din moaştele a patru sfinţi tămăduitori, între acestea fiind şi un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit Acatistul Sfântului Ierarh Luca şi rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin rugăciune, post și pocăință.
De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul Dunării de Jos a mers cu sfintele moaşte în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor prezenţi la hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”, situat în apropierea municipiului Galaţi.
Aici, după Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, la Altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit Taina Sfântului Maslu şi slujba de sfinţire a crucilor ce urmează a fi aşezate pe biserica acestui nou aşezământ monahal. În continuare, a binecuvântat lucrările realizate la corpul de chilii ce se construieşte în incinta ansamblului monahal. La eveniment au participat preoți, copii și mulţi credincioşi din parohiile Protopopiatului Covurlui.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeei, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe.
Într-un spaţiu special amenajat, cadrele medicale voluntare de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, au oferit gratuit consultaţii de specialitate persoanelor vârstnice din localităţile învecinate, multe dintre acestea cu dizabilităţi, greu deplasabile, cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.
La final, ierarhul locului a săvârşit un Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş de cult trecuţi la cele veşnice şi a binecuvântat agapa pentru hram.