Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Rugăciune și încurajare pentru credincioșii din Oravița
La Spitalul Orășenesc Oravița, județul Caraș-Severin, a continuat miercuri, 15 martie, proiectul eparhial de intensificare a rugăciunii pentru cei bolnavi, dedicat Anului omagial al persoanelor vârstnice şi Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericești (psalți), desfășurat în acest an în Episcopia Caransebeșului.
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Taina Sfântului Maslu împreună cu un sobor de preoți și diaconi în incinta Spitalului Orășenesc din Oravița, pentru tămăduirea celor ce sunt internați, în special persoane vârstnice, dar și pentru sănătatea sufletească și trupească a medicilor, asistenților, infirmierilor și a tuturor ostenitorilor care își desfășoară activitatea în unitatea medicală. Pe lângă rugăciuni, ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură.
„În spitale avem mai mulți vârstnici decât tineri și de aceea am socotit ca, în această perioadă a Postului Mare și în Anul omagial al persoanelor vârstnice, să oficiem Taina Sfântului Maslu și în spitalele din Eparhia Caransebeșului, ca să fim alături prin rugăciune, lucrare duhovnicească și pastoral-misionară, de bolnavii noștri, de persoanele vârstnice și de toți cei care se află în necaz și suferință. Atunci când ai mai multă credință, poți să treci mai ușor prin suferință și credem că în această după-amiază Spitalul Orășenesc din Oravița a devenit o biserică. Noi știm că biserica Mântuitorului Hristos este un spital în care ne tămăduim sufletul și trupul, dar iată că și spitalul poate deveni măcar din când în când o biserică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Ierarhul le-a dăruit la final tuturor cărți de rugăciune, iconițe, dar și Noul Testament, acatistiere, catehisme și alte cărți ziditoare de suflet. De asemenea, preoții slujitori au mers în saloane și i-au uns cu untdelemn sfințit pe bolnavii care nu au avut posibilitatea să ia parte la Taina Sfântului Maslu.
Programul eparhial cuprinde oficierea Tainei Sfântului Maslu și săvârșirea altor slujbe de dezlegare și binecuvântare pentru bolnavi, în spitalele și așezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan. Astfel, toți preoții din eparhie sunt implicați în acest proiect demarat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Tot miercuri, în alte nouă locații din județul Caraș-Severin, părinții consilieri, inspectori și protopopi, împreună cu ceilalți clerici din Episcopia Caransebeșului au săvârșit sfinte slujbe și au dăruit cărți de rugăciune și iconițe.