Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Rugăciune și recunoștință aduse unui iubit sfânt vindecător în Capitală
Evlavia bine cunoscută a credincioșilor români față de Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina s-a manifestat joi, 9 noiembrie, prin prezența lor în număr mare la hramul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, unde de 21 de ani se păstrează spre închinare un fragment din sfintele sale moaște. În ziua pomenirii sfântului tămăduitor, la Altarul de vară al mănăstirii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori.
Pe parcursul ultimelor zile, credincioși din Capitală și din numeroase zone ale țării au petrecut răbdători mai multe ore în rugăciune, așteptând să ajungă și să se închine la baldachinul din curtea Mănăstirii Radu Vodă, acolo unde au fost așezate raclele ce adăpostesc fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. Pelerinii au cerut binecuvântarea acestor bineplăcuți ai lui Dumnezeu și s-au rugat pentru ocrotire și sănătate, dar au venit în număr mare și pentru a mulțumi sfinților pentru darurile revărsate cu prisosință asupra lor și a familiilor acestora. În dimineața zilei hramului așezământului monahal, curtea Mănăstirii Radu Vodă a devenit neîncăpătoare, în timp ce șirul pelerinilor veniți să se închine la moaștele izvorâtoare de multe vindecări se întindea pe o mare distanță.
Programul liturgic al zilei a debutat cu oficierea slujbei Ceasurilor și a Paraclisului Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de slujitori, din care au făcut parte: arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte; arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; arhim. Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului; arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat legătura lecturii biblice cu sărbătoarea zilei: „Evanghelia care se citește la pomenirea unui ierarh ne prezintă icoana Bunului Păstor, a Mântuitorului Iisus Hristos. După modelul Lui, păstorii din întreaga istorie a Bisericii s-au străduit să împlinească în viața lor virtuțile pe care Mântuitorul le-a recomandat. Unii au reușit într-o mare măsură. Alții, străduindu-se, nu au ajuns la statura bărbatului desăvârșit. Dar și unii, și ceilalți au aflat răsplată după felul în care au lucrat. Nu este întotdeauna aceeași imaginea pe care o au unii înaintea oamenilor cu cea pe care o au înaintea lui Dumnezeu. Dintre cuvintele Sfintei Evanghelii, probabil că cel mai mult se cuvin a fi rostite la pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie cele spuse de Mântuitorul Hristos pe un munte din apropierea Mării Galileei: «Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este Împărăția Cerurilor» (Matei 5, 10). Din toate virtuțile pe care le-a avut, din osteneala lui de slujitor al Sfântului Altar vreme de 43 de ani, Sfântul Nectarie, ierarhul hirotonit pe seama Pentapolei din Patriarhia Alexandriei și apoi slujitor în multe locuri, s-a străduit să fie un bun păstor și să privească mereu la Mai-Marele păstorilor. În toate locurile, el le-a vorbit celor pe care i-a întâlnit despre iubirea lui Dumnezeu, care este mai tare decât moartea și decât răutatea. El le-a vorbit tuturor despre o împărăție veșnică, în locul celor trecătoare și amăgitoare. Ierarhul Nectarie s-a străduit să fie întotdeauna o lumină, chiar dacă unii au dorit să îl așeze în întuneric”.
În continuare, Preasfinția Sa a afirmat că viața Sfântului Nectarie este binecunoscută credincioșilor, arătând că în ultima perioadă s-au tipărit foarte multe cărți care cuprind biografia, încercările prin care sfântul a trecut, sfârșitul său, dar și minunile care au urmat adormirii sale. Acesta a remarcat faptul că felul în care Sfântul Nectarie a primit atitudinea ostilă a celor din jur l-a învrednicit de mari daruri de la Dumnezeu încă din timpul vieții: „Atunci când se afla la Eghina, locul unde a petrecut ultimii 12 ani ai vieții sale, Sfântul Nectarie aducea la rugăciunea lui ploaia, alunga insectele dăunătoare grădinilor și aducea pacea în locul vrajbei și al urii. Acesta a primit răsplată încă din timpul vieții pentru credincioșia, răbdarea și smerenia lui. Ceea ce s-a întâmplat cu acesta după moartea sa ne arată că Dumnezeu nu rămâne nimănui dator. Un val nemaiîntâlnit de binefaceri și minuni s-a arătat la mormântul lui. Oameni bolnavi și încercați, veniți de departe, au găsit la Sfântul Ierarh Nectarie vindecare și răspuns rugăciunilor înălțate acolo”, a adăugat ierarhul.
La final, Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei ocrotiți de Sfântul Ierarh Nectarie și îndeosebi pe starețul așezământului monahal, arhimandritul Nectarie Șofelea, cu ocazia sărbătoririi zilei sale onomastice, căruia i-a oferit un frumos buchet de flori din partea întregii obști. „Sărbătoarea Sfântului Nectarie este o zi deosebită mai ales pentru mănăstirea noastră, întrucât acest mare ierarh, care a strălucit pe cerul Bisericii Ortodoxe la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea, este și astăzi prezent în mijlocul nostru în mod real, prin sfintele sale moaște, și în chip duhovnicesc, prin rugăciunile pe care le înalță permanent pentru noi toți”, a afirmat la rândul său starețul Mănăstirii Radu Vodă.