Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Rugăciune și recunoștință la hramul Bisericii „Sfântul Ilie” - Rahova
Cu prilejul sărbătorii Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei bucureştene „Sfântul Ilie” - Rahova, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Ieri, 20 iulie, Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova şi-a sărbătorit hramul pentru a 25-a oară după 1990, uşile sale fiind închise o lungă perioadă de timp, în vremea regimului comunist.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa, făcând referire la minunea petrecută în casa văduvei din Sarepta Sidonului, căreia nu i s-au terminat timp de trei ani şi şase luni apa, uleiul şi făina deoarece fusese milostivă faţă de Sfântul Proroc Ilie, a evidenţiat faptul că Părinţii Bisericii au observat caracterul profetic prezent în lucrurile din casa acelei femei. „Apa puţină care se afla în casa văduvei simboliza apa Botezului prin care se va întemeia Biserica lui Hristos. Făina simboliza Sfânta Taină a Euharistiei, uleiul simboliza Taina Sfântului Mir şi a Sfântului Maslu, iar cele două vreascuri, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, simbolizau Crucea pe care avea să fie răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Dumnezeu răsplăteşte cu viaţa veşnică pe cel fidel făgăduinţelor Sale
În continuare, ierarhul a precizat că din viaţa Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul învăţăm cât de important este să rămânem, în orice condiţii, fideli credinţei celei adevărate. „Vedem că în vreme ce întreg poporul l-a urmat în idolatrie pe regele Ahab, Sfântul Proroc Ilie a rămas credincios lui Dumnezeu, motiv pentru care a fost preamărit cu darul prorociei şi cu darul facerii de minuni. Dumnezeu răsplăteşte cu viaţa veşnică pe cel care rămâne fidel făgăduinţelor Sale. De aceea, Sfântul Ilie a fost ridicat cu trupul la cer, pentru a ne arăta cu multe secole înainte adevărul pe care avea să ni-l descopere Hristos cel Înviat din morţi, care în a 40-a zi după Înviere Se va înălţa cu trupul Său omenesc, unit cu dumnezeirea, la ceruri, şezând de-a dreapta lui Dumnezeu-Tatăl. Prin aceasta, ni s-a arătat nouă tuturor care este destinaţia ultimă a celor care cred până la capăt în Dumnezeu: şederea în comuniunea Preasfintei Treimi în Împărăţia cea netrecătoare a Cerurilor. Din aceste motive, viaţa Sfântului Proroc Ilie trebuie să fie pentru noi o pildă de fidelitate, de credincioşie, de devotament şi de râvnă pentru Domnul şi în acelaşi timp o pildă de misiune pentru fiii Bisericii”, a spus PS Episcop Varlaam Ploieşteanul.
La final, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş de închinare trecuţi la Domnul, dar şi pentru toţi cei care s-au implicat în salvarea de la demolare a bisericii, în timpul comunismului. De asemenea, ierarhul a sfinţit o placă memorială amplasată la intrarea în sfântul locaş, ridicată în memoria a trei slujitori care au slujit cu cinste şi jertfelnicie în Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova: arhid. Evghenie Dascălu (1991-1995); arhim. Ioasaf Popa (1991-2003) şi pr. ic. stavrofor Alexandru Zamfir (2004-2015). Din soborul de slujitori la Sfânta Liturghie au făcut parte arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, şi pr. Mihai Hau, consilier patriarhal coordonator în cadrul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă şi paroh al Bisericii „Sfântul Ilie” - Rahova.