La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Rugăciunea este petrecerea timpului în vorbire cu Dumnezeu”
În seara zilei de marţi, 28 februarie, a celei de a doua zi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul s-a referit la perioada Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti ca la una de pregătire pentru Slăvitul şi Luminatul praznic al Învierii.
„Postul este o perioadă când, în locul hranei materiale, care trebuie redusă, suntem îndemnaţi să ne hrănim mai mult cu hrană duhovnicească: rugăciunea, faptele bune, milosteniea, lecturile cărţilor cu conținut duhovnicesc ș.a. Rugăciunea este petrecerea timpului în vorbire cu Dumnezeu și este cea mai folositoare formă de a vorbi cu Dumnezeu și de a fi în legătură cu El. Nu putem urca către Luminatul praznic al Învierii dacă nu ne rugăm. În rugăciune, acest urcuș devine mai ușor pentru că nu suntem singuri, ci cu Dumnezeu”, a arătat ierarhul.