La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Rugăciunea înălțată cu credință este auzită de Dumnezeu”
Marți, 9 august 2022, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile după calendarul neîndreptat (stilul vechi), au prăznuit pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Chetrosu, păstorită de părintele Ion Codreanu.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Maslu.
În cuvântul de învățătură s-a referit la viaţa Sfântului Pantelimon şi la Taina Sfântului Maslu: „Tânărul doctor Pantelimon, dorind să ajute copilul mort în urma mușcăturii de viperă, s-a rugat lui Dumnezeu, invocând numele lui Iisus și minunea s-a petrecut, copilul a înviat. El știa de la preotul Ermolae că exisă un Doctor al doctorilor, Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre, Care dă sănătate celor din boală și chiar învie și din morți - Dumnezeul Cel adevărat, Dumnezeul creștinilor. Văzând în cazul copilului mort că experiența sa medicală, cunoștințele de doctor nu îl pot ajuta, el apelează la Dumnezeul creștinilor și-I cere ajutorul. Și Dumnezeu îi vede credința și îi răspunde. Această minune i-a întărit tânărului doctor și mai mult credința în Dumnezeul Cel adevărat și s-a botezat, primind numele Pantelimon. Vedem și în cazul Sfântului Pantelimon că rugăciunea înălțată cu credință este auzită de Dumnezeu”.
„Să înmulţim rugăciunea și să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne întărească credința, care aduce lumină, bucurii și mântuire”, a îndemnat PS Părinte Antonie.
Preasfințitul Părinte Antonie a apreciat activitatea desfășurată de părintele Ion în parohie, iar acesta i-a mulţumit Preasfințitului Părinte Antonie pentru vizită, binecuvântare arhierească şi oficierea Tainei Sfântului Maslu, invitându-l pe Episcopul de Bălţi să mai vină în mijlocul creştinilor din Chetrosu şi cu alte ocazii.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.